Pētījums

Kā trūkst Latvijas NVO?


Gads:
2005
Organizācija:
NVO institūts; Atbalstītājs: Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts


Autori

Providus


Pētījuma “Kā trūkst Latvijas NVO?” mērķis ir noskaidrot NVO galvenās vajadzības un aktuālās problēmas, lai veidotu kvalitatīvas un mērķtiecīgas NVO atbalsta un apmācību programmas.

ANOTĀCIJA

Ar NVO anketēšanas un ekspertu interviju palīdzību pētījumā meklētas atbildes uz šādiem NVO darbību raksturojošiem jautājumiem:

  • kas kavē Latvijas nevalstisko organizāciju attīstību,
  • kādu jomu organizācijas sabiedrība izprot vislabāk,
  • kāds ir organizāciju kapacitātes līmenis,
  • kas organizācijām nepieciešams, lai tās darbotos efektīvāk.

Kā būtiskākās problēmas NVO darbā organizācijas savās atbildēs uzrāda finansējuma trūkumu (33%) un cilvēkresursu trūkumu (8%). Kā šķērsli savai darbībai NVO min arī reklāmas un sabiedrisko attiecību trūkumu, zemu atpazīstamību un sabiedrības neizpratni par NVO darbību. Tiek minēti arī citi iemesli, piemēram, zems valsts un pašvaldības atbalsts, motivācijas, informācijas un laika trūkums.

Pētījumā secināts, ka, lai spētu augt līdzi pārmaiņām, darboties atbilstoši jaunajai likumdošanai un ieviest inovatīva metodes finansējuma piesaistē, NVO jāapgūst jaunas zināšanas un prasmes.

Jomas, kurās NVO nepieciešamas zināšanas un prasmes, ir:

  • Ziedojumu piesaiste no vietējiem ziedotājiem – uzņēmumiem un privātpersonām;
  • Reklāma, mārketings, sabiedriskās attiecības, vienota vizuālā identitāte;
  • Stratēģiskā plānošana, darbības izvērtēšana, personāla vadība;
  • Grāmatvedība, lietvedība, juridiski jautājumi – saistībā ar jauno likumdošanu un sabiedriskā labuma statusa ieviešanu.

Kā viena no būtiskākajām atziņām pētījumā tiek uzsvērta NVO spēja piemērot visus tos pašus instrumentus organizācijas vadībā un attīstībā, kas biznesa organizācijām, vienlaikus spējot sevi pozicionēt kā profesionāliem sadarbības parteriem.

Kā trūkst Latvijas NVO?

(latviski, PDF, 156 KBpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!