Raksts

Kā novērsīsiet “deputātu staigāšanu” un neētisku rīcību?


Datums:
13. augusts, 2002


Autori

Providus


Kādas saistības esat paredzējuši, lai no saraksta ievēlētie Saeimas locekļi nepamestu savu frakciju?Ar kādiem paņēmieniem partija panāks savu Saeimas deputātu un ministru darbību saskaņā ar politiskās ētikas normām un novērsīs deputātu interešu konfliktus?

Jaunais laiks (JL)
Atbild Liena Muskare, NVO “Ētikas padome” vadītāja, JL Ētikas kodeksa autore, 8. Saeimas deputāta kandidāte:

Viens no JL vērtību stūrakmeņiem ir ētikas kodekss, dokuments, kuru mēs pieņēmām partijas dibināšanas dienā. Mūsu ētikas kodeksa ievērošana balstās uz katra cilvēka brīvu gribu, jo nevienu nevar ar varu piespiest ievērot morāles normas. Katrs, kas pievienojas mūsu komandai, pieņem šo ētikas kodeksu kā pašsaprotamu. To pārkāpjot, politiķis zaudē savu komandas biedru uzticību, kuru atgūt būs ļoti grūti.

Visi JL deputātu kandidāti ir devuši svinīgu solījumu kolēģu, tautas un Dieva priekšā Rīgas Domā. Tajā teikts: “Ja es zaudēšu tautas vai JL komandas uzticību, nespēšu izpildīt šo solījumu, es nolikšu savas deputāta pilnvaras.” Šis svinīgais solījums mūs vēl ciešāk vieno ar visu Latvijas tautu. Tas stiprina kopības apziņu, un tikai kopīgā darbā var tikt sasniegti patiesi lieli mērķi.

Latvijas ceļš (LC)
Atbild LC preses sekretāre Evija Ansonska:

LC saista kopā cilvēkus ar līdzīgiem uzskatiem, kas ir apvienojušies ideoloģisku ideju dēļ, ne mantkārības vai citu savtīgu nolūku vadīti. Tāpēc mēs uzskatām, ka nav jāparedz nekādas konkrētas saistības, lai no LC saraksta ievēlētie Saeimas locekļi nepamestu savu frakciju.

LC uzskata, ka visos laikos cilvēkiem ir svarīgas garīgās un morālās vērtības. Par mūžīgām vērtībām mēs atzīstam brīvību, tēvzemes mīlestību, godu, cilvēka tiesības un pienākumus, ģimeni, iecietību, cieņu pret citiem, mieru un patiesības meklējumus. LC balsta savu darbību uz šīm vērtībām. Tāpēc mēs uzskatām, ka cilvēkiem, apvienojoties uz šādu vērtību pamata, ētikas normas tiek ievērotas arī politikā.

Tautas partija (TP)
Atbild Arno Pjatkins, Tautas partijas preses sekretārs:

Nekādas, jo TP 7. Saeimas frakcija ir sevi pierādījusi kā saliedēta un profesionāla komanda.

TP rīkoja īpašu politisko konferenci “Ētika un Latvijas politika”. Gan šajā konferencē, gan partijas iekšienē esam nereti pārrunājuši politiskās morāles principus un problēmas. Mūsuprāt, TP ir spējusi tikt galā ar atsevišķiem precedentiem vai priekšlaikus novērsusi to iespējamību. Tomēr grūti iedomāties ko pretdabiskāku par ētikas jautājumu risināšanu administratīvu kampaņu veidā, tādēļ vislabāk ir ļaut cilvēkiem pašiem izvērtēt, kā partija iztur ētikas kritērijus.

Latvijas Zemnieku savienība (LZS)
Atbild LZS biroja vadītājs Bruno Treimanis:

Tas, ka no Zaļo un Zemnieku savienības saraksta ievēlētie Saeimas locekļi nepametīs savu frakciju, ir saistīts ar to, ka šis saraksts veidojas no divu partiju (LZS un LZP) biedriem un ārpus partijām esošu personu ir ļoti maz. Tādā kārtā uz Saeimas locekļiem attiecināma noteikta partiju iekšējā disciplīna, kas līdz šim, LZS esot pārstāvētai Saeimā, nav pārkāpta.

Saskaņā ar LZS šībrīža spēkā esošajiem statūtiem partijā darbojas Goda tiesa, kas izskata konfliktus, kas radušies starp atsevišķiem partijas biedriem, izvērtē atsevišķu partijas biedru neētisku un amorālu rīcību, kas diskreditē partiju, kā arī ierosina Centrālajai valdei izskatīt jautājumu par atsevišķu partijas biedru izslēgšanu.

Latvijas Pirmā partija (LPP)
Atbild Saeimas deputāta kandidāte Jevgēņija Stalidzāne:

LPP komandu veido profesionāļi, kas ir pierādījuši sevi kā cilvēki ar noteiktiem principiem, no kuriem viņi neatkāpsies. LPP ir pieteikusi sevi kā vienīgo partiju, kas uzņemas atbildību gan Dieva, gan cilvēka priekšā, tādēļ nav pieļaujama neētiska rīcība ne no viena LPP biedra puses. Kā vienu no saviem pamatuzdevumiem LPP ir izvirzījusi kristīgo vērtību ieviešanu Latvijas politikā un par svarīgāko uzskata to, ka politikā galvenais nav kompromiss, bet gan principu saglabāšana.

Nobeigumā varam piebilst, ka nav tāda likuma, kas dotu iespējas deputātiem uzlikt juridiskas vai materiālas saistības, lai piespiestu viņus darboties tajā pašā frakcijā, kurā viņi ir ievēlēti, jo katrs deputāts ir individuāli saņēmis noteiktu skaitu vēlētāju balstu. Atliek tikai paļauties uz cilvēka apziņu, godaprātu un ticību.

Sociāldemokrātu savienība (SDS)
Atbild SDS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Pēteris Salkazanovs:

SDS, atbalstot patiesu demokrātiju, uzskata par nepieļaujamu situāciju, kad deputātu kandidātus vai deputātus viņu politiskajā darbībā ierobežo ar kaut kādām papildus saistībām. SDS uzskata, ka, ja partija stingri un nelokāmi īsteno savu programmu, partijas biedriem nevarētu rasties iemesls pamest frakciju.

Lai nodrošinātu politisko ētikas normu ievērošanu, SDS darbojas Goda tiesa.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!