Raksts

Kā cīnīsieties ar problēmu, ka saimnieki atļauj suņiem skraidīt pilsētā bez uzpurņa un pavadas? Vai plānojat Rīgas parkos izvietot speciālus konteinerus, kur saimnieki var izmest suņu mēslus?


Datums:
08. marts, 2005


Autori

Providus


Foto: G. Dieziņš

Uz lasītāja jautājumu atbild JL, LSDSP, TP, TB/LNNK, LC, LPP, JC

Atbild Aivars Aksenoks, JL [publicēts 08.03.2005]

Jau šobrīd normatīvie akti nosaka, ka nav pieļaujams, ka suņi var skraidīt pilsētā bez uzpurņa un pavadas, šis noteikumi ir jāievieš dzīvē un municipālajai policijai stingri jāseko līdzi to izpildei.

Plānojam izvietot konteinerus, kuros suņu saimnieki var izmest savāktos savu suņu mēslus.

Atbild Jānis Kalnačs, LSDSP [publicēts 08.03.2005]

Jau esošie mājdzīvnieku turēšanas noteikumi Rīgā paredz sodus par suņu vešanu bez uzpurņa un pavadas. Intensīvāk jāaudzina cilvēki, lai noteikumi tiek ievēroti, un paralēli jāpārdomā sistēma, kā municipālajai policijai kontrolēt situāciju un efektīvi sodīt pārkāpējus. Suņu reģistrācijas sistēma ir pilnveidota un darbojas efektīvāk.

Speciāli konteineri minētajam nolūkam nav nepieciešami. Jāapgādā parki ar pietiekamu skaitu parasto konteineru, bet suņu īpašniekiem jāuzliek par pienākumu lietot speciālas paketes ekskrementu savākšanai.

Atbild Tautas partiju [publicēts 08.03.2005]

Pēdējos gados Rīgā ir notikuši vairāki traģiski gadījumi, kad suņi sakož mazus bērnus. Lai gan tas izraisīja plašas diskusijas, tomēr realitātē faktiski nekas nav mainījies – Rīgā joprojām uz ielām ar vai bez saimniekiem ir sastopami suņi bez uzpurņiem. Šajā gadījumā problēma ir pārāk iecietīgajā un pat bezatbildīgajā pašvaldības policijas darbībā. Likumdošana ļauj šos vieglprātīgos suņu saimniekus sodīt, taču reāli tas nenotiek. Tāpēc TP savā programmā ir apņēmusies daudz lielāku uzmanību veltīt pašvaldības policijas darbības efektivitātes palielināšanai, tai skaitā pastiprināti kontrolēt, lai policija arī ikdienišķās situācijās, kā suņu „pieskatīšana”, izpildītu likumus pēc būtības.

Jautājums par speciāliem konteineriem suņu ekskrementiem ir interesanta iniciatīva, ko TP principā atbalsta. Te gan jāpiemetina, ka konteineri kā tādi neatrisina pašu problēmu – pieķēzītos parku zālājus. Proti, ja suņu īpašniekam ir vēlme savākt sava četrkājainā drauga ekskrementus, tad viņš/a to arī darīs, neskatoties uz to, vai parkā ir/nav speciāli konteineri. Taču, nav šaubu, ka šie konteineri, no otras puses, suņu īpašniekos vairotu vides tīrības apziņu.

Atbild Helmī Stalte, Rīgas domes deputāte, TB/LNNK [publicēts 08.03.2005]

Tautā ir teiciens „Kāds suns – tāds saimnieks”. Domāju, ka to suņu saimnieku patvaļu, kas ar sava mazā vai lielā drauga palīdzību cenšas kompensēt kādus savus kompleksus, apdraudot līdzcilvēkus, ir stingri – administratīvi – jāsoda ar kārtīgu naudas sodu. Un tos dārgumus, kurus mīluļi atstāj aiz sevis, gan katram saimniekam jāsavāc un jāaiznes uz jau esošajiem konteineriem, kas izvietoti parkos.

Atbild Aija Poča, partija “Latvijas ceļš” [publicēts 08.03.2005]

Šeit var līdzēt tikai pašvaldības policijas apzinīgs darbs, strikti naudas sodi tiem saimniekiem, kas neievēro noteikumus un , protams, saimnieku izglītošana, pat piespiedu kārtā iepazīstinot ar suņu sakostiem upuriem.

Atbild Juris Lujāns, Latvijas Pirmā partija [publicēts 08.03.2005]

Lai gan pirmā reakcija varētu būt, ka tas ir pārāk radikāls priekšlikums, tomēr Latvijas Pirmā partija ierosina noteikt, iespējams, ne tikai administratīvu, bet arī kriminālatbildību par bezatbildīgu suņu saimnieku rīcību, ja tās rezultātā ir cietis cilvēks. Saprotu, ka ar to es riskēju iegūt suņu saimnieku nepatiku, taču balansā starp dzīvnieku un cilvēku tiesībām, priekšroka tomēr ir jādod cilvēkam, lai bērnu vecāki varētu justies droši, ka viņu atvases necietīs no kāda agresīva suņa uzbrukuma, lai riteņbraucējs un skrējējs varētu nodoties savai aktīvajai atpūtai, arī nebaidoties no suņu agresijas. Arī pats esmu suņa saimnieks un atbildību par savu ģimenes mīluli neuztveru kā apgrūtinājumu.

Tie pat varētu nebūt speciāli konteineri, svarīgi, lai vispār būtu pieejamas atkritumu urnas, kuros izmest savāktos suņu mēslus. Teiktu vēl vairāk – suņu saimniekiem vajadzētu būt aktīvākiem vides sakopšanā pēc pastaigas ar suni, jo diemžēl ne visi to uzskata par savu pienākumu.

Atbild partija “Jaunais centrs” [publicēts 08.03.2005]

Ja ir noteikta kārtība (tā arī ir noteikta pilsētā), tās izpildi jākontrolē. Šis uzdevums jāveic pašvaldības policijai. Kas attiecas uz speciālo konteineru izvietošanu parkos un skvēros, jāteic, ka pirmie šādi konteineri jau ir uzstādīti Latgales priekšpilsētā. Tas ir sākums. Bet jāsaka godīgi, ka audzināt vajag nevis suņus, bet to īpašniekus. Pie tam, no pašas bērnības.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!