Raksts

Jautājumi un atbildes par ziedojumiem


Datums:
02. decembris, 2011


Autori

Providus


Foto: Xava du

Kam tiek izmantoti ziedojumi, kāda informācija būs pieejama par ziedojumiem, no kā mēs ziedojumus nepieņemam - atbildes meklē šajā sadaļā.

Kam tiks izmantoti ziedojumi?
Ziedojumus izmantosim ar portāla satura veidošanu saistīto izmaksu segšanai – tajā skaitā autoratlīdzībām, foto datu bāzes abonēšanai, tehnisko risinājumu veidošanai, īpašiem satura projektiem (piem. Pielaiko Partiju!, īpašiem pasākumiem), tehniskajam nodrošinājumam un pakalpojumiem, portāla darbinieku atalgojumam.

politika.lv ir daļa no Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS, kas ir bezpeļņas organizācija, tātad ziedojumi nekādā veidā netiks izlietoti peļņas vai privāta labuma gūšanai.

Kā būs pieejama informācija par ziedojumu izlietošanu?
Informāciju par saņemto ziedojumu izlietošanu iesniegsim Valsts ieņēmumu dienestā reizi gadā, tā būs pieejama Uzņēmumu reģistrā, kā arī tiks publicēta internetā.

Kam būs pieejama informācija par portāla saņemtajiem ziedojumiem un personas datiem?
Portāla sadaļā „Atbalstītāji“ publicēsim tikai ziedotāju vārdus un uzvārdus (ne citu personisko informāciju, nedz arī ziedojuma summu). Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, informāciju par ziedotājiem, ieskaitot personas kodu un summu, reizi gadā iesniegsim Valsts ieņēmumu dienestā un Uzņēmumu reģistrā.

Vai ir iespējams ziedot politika.lv anonīmi?
Finanšu avotu atklātība ir svarīgs princips, ko vēlamies ievērot arī turpmāk. Mēs uzskatām, ka mūsu lietotājiem un jebkuram interesentam ir tiesības zināt, kas mūs finansē, tāpēc anonīmus ziedojumus nepieņemsim.

Kāpēc ziedojums jāpārskaita PROVIDUS?
Portāls politika.lv nav juridiska persona, tas ir viens no biedrības Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS projektiem. Tāpēc portālam nav atsevišķu rekvizītu (piemēram, bankas konta) un mēs lūdzam atbalstītājus veikt mērķziedojumu, pārskaitījumā kā mērķi precīzi norādot „ziedojums portāla politika.lv darbībai“.

Kāpēc politika.lv nepieņem ziedojumus no politiķiem un partijām?
politika.lv pretendē uz kritisku politikas procesa analīzi un politikas vērtējumu. Ja portālu finansiāli atbalstītu kāda partija(-s) vai vadošie politiķi, varētu rasties šaubas par politika.lv objektivitāti, un, lai no tā izvairītos, portāla redakcija pieņēmusi lēmumu no šādiem ziedojumiem atteikties.

Ko ietver apzīmējums „politiķis“?
Tā kā vārda „politiķis“ definīcija ir ļoti plaša, vēlamies konkretizēt, ko ar to domājam: Saeimas un septiņu lielāko Latvijas pilsētu pašvaldību deputātus, ministrus, Eiropas Parlamenta deputātus, partiju vadošās amatpersonas.

Vai ir iespējams saņemt nodokļu atlaidi saistībā ar ziedojumu?
Jā, jo PROVIDUS kopš 2006.gada 22.jūnija ir ieguvis Sabiedriskā labuma organizācijas statusu (Finanšu ministrijas lēmums nr. 116). Ziedojot PROVIDUS, ienākumu nodokļu atlaides ir iespējams saņemt gan juridiskajām, gan privātpersonām. Kārtību, kā saņemt šīs nodokļu atlaides, nosaka divi galvenie normatīvie akti – likums “Par uzņēmumu ienākumu nodokli” un likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Par ziedojumu tiek uzskatīti manta vai finanšu līdzekļi, kurus ziedotājs bez atlīdzības nodod organizācijai tās statūtos norādīto mērķu sasniegšanai. Papildu informācija par nodokļu atlaidēm var iegūt labdarības portālā Ziedot.lv

Vai politika.lv pieņem ziedojumus no juridiskajām personām?
Jā, izņemot politiskās partijas.

Cik liels ir portāla budžets un kas ir portāla finanšu avoti?
Portāla gada budžets ir aptuveni 75,000 LVL. Galvenie finanšu avoti ir Sorosa fonda-Latvija, Eiropas Komisijas un Sabiedrības integrācijas fonda granti, kā arī pašu ieņēmumi – konsultācijas un citi pakalpojumi Latvijā un ārvalstīs, reklāmas izvietošana un ziedojumi.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!