Pētījums

Izgaismot lobēšanas procesu


Gads:
2015
Organizācija:
Transparency International UK


Autori

Providus


Foto: D68 design+art

Kā Lielbritānijā darbojas konsultantu lobētāju reģistrs, ko izveidoja 2015.gadā? [i]Transparency International UK[/i] pētījums.

Pētījums aplūko lobēšanas noteikumus un praksi Apvienotajā Karalistē un reģionālajās institūcijās Skotijā, Velsā un Ziemeļīrijā, kur regulējums daudzos jautājumos atšķiras. Apvienotā Karaliste ir pieredzējusi daudzus skandālus saistībā ar mēģinājumiem slēpti un neētiski ietekmēt ministrus, parlamenta locekļus un citas amatpersonas. Tāpēc 2014.gadā pieņēma Lobēšanas atklātības, ne-partiju kampaņu un arodbiedrību administrācijas likumu (Transparency of Lobbying, Non-party Campaigning and Trade Union Administration Act).

Saskaņā ar šo likumu 2015.gadā Apvienotajā Karalistē ir izveidots konsultantu lobētāju reģistrs.

Pētījums analizē noteikumus vairākās jomās – lobēšanas atklātība, atvērtie dati un īstenošanas mehānismi, interešu konflikti, dāvanas un viesmīlības, kā arī tā sauktās virpuļdurvis (amatpersonu pāreja no publiskā uz privāto sektoru un otrādi).

Pētnieki konstatējuši, ka:

• jaunais lobēšanas reģistrs aptver mazāk nekā 4% visu lobētāju;

• astoņi no desmit biežākajiem lobētājiem pārstāv kādu no simts lielākajām Financial Times biržas (FTSE) indeksa kompānijām;

• pagājušajā gadā 73 parlamenta locekļi saņēmuši 3,4 miljonus mārciņu par ārējiem konsultantu pakalpojumiem, kas rada lielu interešu konflikta risku.

Pētījumā izteiktas 38 rekomendācijas, piemēram, iekļaut lobētāju reģistrā gan konsultantus, gan organizāciju darbiniekus, kuri nodarbojas ar lobēšanu (in-house lobētājus). Tāpat eksperti iesaka atklāt lielāku jēgpilnas informācijas apjomu precīzākā un vieglāk saprotamā formā.

Publikācija pieejama šeit.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!