Pētījums

Īsi par tiesnešu ētiku prāvniekiem



Autori

Providus


Gads: 2009
Finansētājs: Open Society Institute Cilvēktiesību un pārvaldības grantu programma
Valoda: latviešu

Latvijas Republikas Satversme nosaka, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā (92. pants). Savukārt, tiesneši ir neatkarīgi un vienīgi likumam padoti (83. pants). No Satversmes normām, likumiem, kā arī starptautiskajām konvencijām un rekomendācijām izriet tiesnešu profesionālās ētikas principi. Turklāt jau kopš 1995. gada Latvijā ir pieņemts tiesnešu ētikas kodekss, kura teksts ir šā bukleta beigās.

Katram tiesas procesa dalībniekam ir tiesības sagaidīt, ka tiesneši darbosies saskaņā ar tiesību principiem, likuma un arī profesionālās ētikas normām. Protams, arī procesa dalībniekam jāievēro likumā noteiktie pienākumi, jāizrāda pienācīga cieņa tiesai un jārespektē tiesneša neatkarība.

Šis buklets palīdzēs jums izprast dažas no tiesnešu profesionālās ētikas normām. Galvenokārt, kad tiesnesim vajadzētu atteikties no lietas izskatīšanas un kā viņam veidot attiecības ar citu juridisko profesiju pārstāvjiem, piemēram, advokātiem un prokuroriem.

Jūs uzzināsiet arī, kādos gadījumos nav pamata pārmest tiesnesim ētikas pārkāpumu, pat ja, neiedziļinoties jautājuma būtībā, jums rodas kādas šaubas. Atcerieties, ka bukletā aplūkotie uzvedības noteikumi attiecas uz tiesnešiem, bet ne uz tiesas darbiniekiem – tiesas kancelejas darbiniekiem, tiesneša palīgiem un tiesas sēžu sekretāriem. Nav aplūkoti arī jautājumi, kas attiecas specifiski uz zemesgrāmatu nodaļu tiesnešiem.

Bukletu iespējams lejuplādēt border=0 šeit (4.45 MB)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!