Raksts

IESPĒJA: Vai turīgajiem ir jāmaksā lielāks iedzīvotāju ienākuma nodoklis nekā trūcīgajiem?


Datums:
27. oktobris, 2014


Autori

Providus


Vai progresīvais iedzīvotāju ienākumu nodoklis ir īstais veids lai mazinātu nabadzību un sociālo nevienlīdzību? Skatieties debatē šovakar 17.30 providus.lv tiešraidē.

Latvijā jau vairākus gadus ir aktuālas diskusijas par progresīvo nodokļu sistēmu. Nepieciešamība tiek pamatota ar lielu iedzīvotāju īpatsvaru, kuru ienākumi ir tuvu nabadzības slieksnim. Tieši sociālās nevienlīdzības mazināšana ir viens no galvenajiem politisko partiju lozungiem. Vairākas no 12. Saeimā ievēlētajām partijām savās priekšvēlēšanu programmās raksta, ka problēma jārisina ieviešot progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļu (IIN) likmi.

Ar publiskās debates palīdzību vēlamies izvērst diskusiju, vai progresīvais IIN ir īstais veids lai mazinātu nabadzību un sociālo nevienlīdzību? Kādas ir tā priekšrocības un trūkumi? Kā progresīvais IIN ietekmētu Latvijas Valsts budžetu un tautsaimniecību?

Debates notiks divās daļās. Pirmajā daļā būs debates, kuras atklās pieredzējuši Rīgas Ekonomikas augstskolas Debašu kluba runātāji. Viņu argumentācijas līniju turpinās iesaistīto pušu pārstāvji un eksperti. Otrajā daļā progresīvā IIN atbalstītāji un pretinieki sēdīsies pie viena galda, lai moderatora vadībā turpinātu paneļdiskusiju un atbildētu uz auditorijas jautājumiem.

Debatēs piedalīsies Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, biedrības Progresīvie priekšsēdētājs Ansis Dobelis, Latvijas Darba devēju konfederācijas eksperts sociālās drošības un veselības aizsardzības jomā Pēteris Leiškalns un nodokļu eksperte Gunta Kauliņa.

Debates notiks latviešu valodā.
Vieta: Rīgas Ekonomikas augstskola, Strēlnieku iela 4a.
Laiks: 28. oktobris 17.30 – 19.30.

Diskusijas pārraide portālā providus.lv nodrošināta projekta “PROVIDUS – valsts partneris politikas plānošanas un veidošanas procesā” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija NVO darbības atbalsta programmas ietvaros. NVO darbības atbalsta programma tiek finansēta ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Latvijas valsts finansiālu atbalstu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!