Raksts

Iespēja: Energoefektivitāte – atslēga uz sociālo un ekonomisko drošību


Datums:
27. novembris, 2014


Autori

Providus


Foto: Energoefektivitāte – atslēga uz sociālo un ekonomisko drošību

28. novembrī diskutēs par iespējamajiem risinājumiem valsts, reģionālā un ES līmenī, lai uzlabotu energoefektivitāti, vienlaicīgi cenšoties mazināt sociālās, ekonomiskās un drošības problēmas.

Enerģijas cenas Eiropā kļuvušas nepieejami augstas lielai daļai cilvēku, un visvairāk pakļauti riskam ir trūcīgie un neaizsargātie cilvēki. Baltijas valstīs ir vieni no sliktākajiem apstākļiem Eiropā – nepietiekami apsildītas mājas, sliktas siltumaizolācijas un līdz ar to liels finansiālais slogs uz mājsaimniecībām.

Saskaņā ar Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2007. gadā izdevumi par mājokli, ūdeni, elektroenerģiju, gāzi un citu kurināmo sastādīja 10,2% no vidusmēra ģimenes budžeta tēriņiem, bet 2012. gadā šo izdevumu īpatsvars bija pieaudzis līdz 16,8%. Tas nozīmē, ka mājsaimniecībām ir mazāk finanšu līdzekļu izglītībai, veselības aprūpei, pārtikai un, ka kopējā finanšu situācija ģimenēs pasliktinās.

Brīvības un solidaritātes fonda rīkotajā diskusijā tiks apspriesta pašreizējā energoefektivitātes situācija Latvijā un Eiropas Savienībā, kā arī meklēti iespējamie risinājumi eksistējošajiem izaicinājumiem energoefektivitātes uzlabošanai.

Diskusijā piedalīsies eksperti, pētnieki un ministriju pārstāvji- Reinis Āboltiņš (PROVIDUS), Charlotte Bilingham (Foundation for European Progressive Studies), Gints Turlajs (ekonomists) Ansis Dobelis(biedrība “Progresīvie”), Andžela Pētersone (LR Ekonomikas ministrija), Andris Akermanis (Latvijas Pašvaldību savienības enerģētikas eksperts), Egils Baldzēns (Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība), Erica Hope (Eiropas klimata fonds), Nicholas Stancioff (Ēku saglabāšanas un energotaupības birojs), Inese Olafsone (Darba devēju konfederācija) un citi.

Forums notiks Radisson Blu Hotel Latvia, 2. stāvā, Beta zālē, no plkst. 09:30 – 15:00.

Pasākuma programma pieejama(šeitpdf).

Diskusija notiks latviešu un angļu valodās ar nodrošinātu sinhrono tulkojumu.

Pieteikties forumam iespējams līdz 2014.gada 27.novembrim, plkst.12:00, rakstot uz e-pastu info@bsf-latvija.lv.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!