Pētījums

Ieslodzīto un no ieslodzījuma atbrīvoto personu izglītības, nodarbinātības un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība


Gads:
2005
Organizācija:
Eiropas Kopienas iniciatīvas EQUAL projekts „Jauni risinājumi bijušo ieslodzīto nodarbinātības veicināšanai”, Valsts probācijas dienests un Ieslodzījuma vietu pārvalde


Autori

Providus


ANOTĀCIJA

Pētījuma mērķis bija iegūt, apkopot un precizēt datus par esošajiem pētījumiem, resursiem, praksēm, iespējām un šķēršļiem ieslodzīto vispārējās un profesionālās izglītības ieguvei, nodarbinātībai un sociālajai rehabilitācijai ieslodzījuma vietās un sociālās rehabilitācijas centros. Pētījuma mērķa sasniegšanai tika izvirzīti 4 apakšmērķi:

  • Analizēt Latvijā iepriekš veiktus mērķauditorijas problēmām veltītus pētījumus un izstrādāt rekomendācijas problēmu risinājumam.
  • Analizēt vispārējās un profesionālās izglītības ieguves nepieciešamību un iespējas ieslodzījuma vietās un izstrādāt rekomendācijas problēmu risinājumam.
  • Analizēt esošās prakses, iespējas un šķēršļus ieslodzīto nodarbinātībai un izstrādāt rekomendācijas problēmu risinājumam.
  • Analizēt ieslodzīto personu sociālās rehabilitācijas iespējas ieslodzījuma vietās un no ieslodzījuma atbrīvoto personu sociālās rehabilitācijas iespējas pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma vietām un izstrādāt rekomendācijas problēmu risinājumam.

Pētījuma rezultātā ir apkopoti Latvijā iepriekš veikti pētījumi saistībā ar ieslodzīto un no ieslodzījuma atbrīvoto personu vajadzībām un aktuālākajām problēmām, izpētītas iespējas un šķēršļi ieslodzītajiem iegūt vidējo un profesionālo izglītību, analizēti nodarbinātības pasākumu realizācijas procesi, kā arī veikta kompleksa sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pieejamības analīze gan cietumos, gan sociālās rehabilitācijas centros. Kopumā veikta 30 Latvijā veiktu pētījumu analīze, kuri veltīti ieslodzījuma vietu, ieslodzīto un no ieslodzījuma vietām atbrīvotu personu problēmām, veikta aptauja ieslodzīto vidū 4 cietumos (Valmieras, Grīvas, Iļģuciema un Šķirotavas cietumos), kā arī intervēti ieslodzītie, cietumu administrācijas pārstāvji, kā arī eksperti, speciālisti un uzņēmēji, kuri iesaistīti izglītības, nodarbinātības un sociālās rehabilitācijas problēmu risināšanā ieslodzījuma vietās.

Ieslodzīto un no ieslodzījuma atbrīvoto personu izglītības, nodarbinātības un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība

(latviski, PDF, 1,26 MBpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!