Raksts

Gruzijas notikumi TV


Datums:
12. augusts, 2008


Autori

Dace Akule


Vakar plānoju skatīties filmu “Īstvikas raganas”, bet viss vakars pagāja Gruzijas notikumu vērošanā pa dažādiem televīziju kanāliem. Dažas īsas pārdomas par to, ko redzēju.

Priecē LTV Panorāmas filmēšanas grupas darbs Gruzijā, sniedzot ne tikai ausīm, bet arī acīm apstiprinājumu par Krievijas armijas aktivitātēm, kā arī, pasniedzot notikumus adekvātā balss tonī. Tas ne vienmēr ir adekvāts citos kanālos, piemēram, CNN un LNT ziņu reportieri dažviet par Krievijas tanku pārvietošanos par Gruzijas teritoriju stāstīja tā, it kā runa būtu par kombainu ierašanos labības laukos vai kādu citu pozitīvu progresu.
Paldies Latvijas ārlietu ministram par uzstāšanos 100.pantā – par skaidrām nostājām, par atklātību par gaidāmajām grūtajām sarunām ES, par uzstājību, ka ārpolitikā ir principi, ne tikai ekonomiskās intereses, arī par to, ka no Riekstiņa uzzināju par Godmaņa došanos uz Gruziju. Gandarījums, ka ārlietu ministram ir tāda interese saturiski izskaidrot notikumu būtību sabiedrībai, pēc būtības komentēt arī Krievijas paziņojumus, un gandarījums, ka Latvijas nostāja un rīcība ir tik aktīva, par spīti pēdējo gadu īpaši uzturētajai draudzībai ar Krieviju.
Ar pus-profesionālu interesi vēroju, kā atšķiras Latvijas televīzijas kanālu (LNT un LTV) uzsvari un informācija no tās, ko, piemēram, pārraida CNN. Jocīgi, ka CNN vakar nevarēja apstiprināt Krievijas armijas pārvietošanos pa Gruzijas teritoriju, lai gan CNN tur ir vairāki reportieri, kas taču droši vien arī sazinās ar citiem starptautiskajiem žurnālistiem. Un jā, mums tiek ziņots par sakaru problēmām, bet sižetus no Gruzijas taču rāda – tātad, sakari ir. Bet CNN ziņu vadītājas tiešajā ēterā notikusī “intervija” ar Gruzijas vēstnieku Lielbritānijā izsauca sašutumu, jo vēstnieks n-tās reizes tika pārtraukts pirmā teikuma vidū, neļaujot līdz galam ne izteikt reakciju uz Krievijas apgalvojumiem par Gruzijas it kā veikto etnisko tīrīšanu, ne par to, ko Gruzija sagaida no starptautiskās sabiedrības. Toties CNN žurnāliste vairākas reizes uzstājīgi uzdeva jautājumu par to, kad šis viss varētu beigties, it kā runa nebūtu par militāru konfliktu, kurā bojā iet cilvēki. Protams, es saprotu, ka CNN raidlaiks ir dārgs prieks un intervijām ir jābūt dinamiskām, bet man liekas negatīvi apbrīnojama CNN attieksme pret Gruzijas – valsts, kura šobrīd atrodas neapskaužamā situācijā – pārstāvi, radot pārdomas par to, kas šis stāsts ir CNN skatījumā. Vai tā ir mazliet garlaikojoša izklaide un tāpēc arī uzstājīgais, paviršais jautājums “kad šis beigsies?
Kad pārslēdzos uz Krievijas televīziju kanāliem, skatījos ar palielinātu interesi, jo pēkšņi bija jāpierod pie gluži cita skatījuma, salīdzinot ar Latvijas televīzijām un CNN. Krievijas armijas un valsts kā varoņu tēls – karavīri dodot mierīgajiem iedzīvotājiem savu pārtiku un zābakus, Krievijas karogs tiek uzvilkts mastā telšu pilsētā, kur mierīgajiem iedzīvotājiem pieejama gan pārtika, gan medicīnas apkalpe. Un Putina paziņojumi par ASV palīdzību Gruzijas karavīru pārvešanā no Irākas. Ļoti jocīgi klausīties un skatīties.

Tikko atnākušas Interfax ziņas, ka Krievijas prezidents pavēlējis apturēt militārās operācijas pret Gruziju. Beidzot.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!