Pētījums

Evaluation of regional university impact in the region. The case of Vidzeme and Ventspils Colleges


Gads:
2003


Autori

Providus


Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Latvijas reģionālo augstskolu ietekmi un spēju atbalstīt attiecīgo reģionu ekonomisko attīstību, salīdzinošo analīzi veicot par Vidzemes un Ventspils augstskolām. Autori arī izsaka ieteikumus abu augstskolu ietekmes stiprināšanai atbilstīgajos reģionos un piedāvā turpmākās izpētes tēmas.

Pasaulē ir plaši izplatīts viedoklis, ka pastāv saikne starp ekonomikas un izglītības konkurētspēju, un arī augstskolām ir nozīmīga loma reģionu attīstības veicināšanā, kas Latvijas situācijā ir būtisks nosacījums visas valsts attīstībai. Tēmas aktualitāti apliecina fakts, ka līdz šim reģionu augstskolu iespaids uz reģionu ekonomisko attīstību nav pētīts.

Mērķa sasniegšanai autori darba gaitā ir izvirzījuši sekojošus kritērijus augstskolu ietekmes noteikšanai: augstskolu piedāvāto mācību programmu atbilstība reģiona vajadzībām, augstskolu absolventu ieguldījums reģiona sociālekonomiskajā attīstībā, augstskolas kā darba devējs, sociālo pakalpojumu sniedzējs un kā pētniecības centrs attiecīgajos reģionos.

Darba teorētiskajā daļā ietvaros autori vispārīgi apskata izglītības lomu ekonomikas attīstībā un, izmantojot līdz šim veiktos pētījumus, kā arī pētījuma gaitā savāktos empīrisko datus, piedāvā analītisku modeli, ar kura palīdzību pārbauda sākotnēji izvirzītās hipotēzes.

Pētījuma metodoloģiskā bāze apvieno kvalitatīvās un kvantitatīvās pētniecības metodes: aptaujas ar augstskolu absolventiem, intervijas ar augstskolu un citu institūciju darbiniekiem, kā arī aprakstošu statistikas datu analīzi.

Autori secina, ka augstskolu piedāvātās mācību programmas atbilst reģionālā darba tirgus prasībām, bet neietekmē reģionu ekonomisko attīstību, kas skaidrojams ar absolventu aizplūšanu uz galvaspilsētu, kur vidējais atalgojums ir augstāks un reģionu augstskolu absolventi ir konkurētspējīgi.

Augstskolu kā reģionālo darba devēju loma ir maznozīmīga, savukārt, to pētnieciskā darbība vērtējama pozitīvi un sniedz paliekošus rezultātus reģionu attīstībā, kaut arī koncentrējas tieši uz pilsētu, kurā augstskola atrodas. Arī augstskolas nozīme sociālo pakalpojamu sniegšanā tiek vērtēta pozitīvi, bet tikai konkrētās pilsētas ietvaros.

Evaluation of regional university impact in the region. The case of Vidzeme and Ventspils Colleges

(Pievienotais failspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!