Raksts

EP Strasbūrā: atkārtots “varbūt pietiks”?!


Datums:
05. septembris, 2008


Autori

Dace Akule


Varbūt arī jūs pamanījāt medijos jau pirms kāda laika publicētās ziņas, ka Strasbūrā gadījusies ķibele – Eiropas Parlamentā (EP) iebrukuši griesti: 10 tonnas cementa iegāzušies tieši plenārsēžu zālē. Tāpēc pirmā EP sesija pēc vasaras atvaļinājuma parlamentāriešiem bija jānovada Briselē. Droši vien, ka lielākā daļa parlamentāriešu un EP darbinieku par šo faktu bija sajūsmā, jo braukāšana uz Strasbūru ir visai bezjēdzīga laika sišana, jo arī EP ēkā Briselē ir plenārsēžu zāle. Nu braukājošais cirks - par nodokļu maksātāju naudu (200 miljoni Eiro vai 140 miljoni latu gadā!) un uz vides aizsardzības rēķina (20,000 tonnas CO2 emisiju) - nenotiks arī septembra beigās, kad plānota kārtējā Strasbūras sesija. EP birojs rekomendējis parlamentāriešus strādāt Briselē.

Rekomendācija – sakritības dēļ – seko pēc tam, kad Briseles plenārsēdē daļa deputātu strādāja ar celtnieku kaskām galvās. Britu eiroskeptiķi esot izkalkulējuši, ka 10 tonnas cementa esot iegāzušies tieši tajā plenārsēžu zāles vietā, kur parasti sēž viņi.

Bet, protams, šī demonstrācija nav tikai rūpes par personisko drošību. Tā atkal atgādina par ilgo cīņu par Strasbūras Eiropas Parlamenta ēkas slēgšanu, ko nav izdevies panākt, jo neviens līdz šim nopietni nav mēģinājis šo jautājumu pacelt ES padomē, bet tieši tur iespējams grozīt ES pamatlīgumus – un tieši tur ierakstīts, ka EP 12 reizes gadā tiekas Strasbūrā.

Arī man jau ir radies pagurums runāt par šo braukāšana no vienas vietas uz otru vēsturiskā simbolisma dēļ – jo cik tad var, ja līderi nedzird un nedzird! Un visai depresīvs noskaņojums rodas īpaši šobrīd, kad Latvijas valdība arī izvēlējās nedzirdēt (kad jau sen vajadzēja ieslēgt inflācijas apkarošanas plānu) un izvēlas nedzirdēt tagad (nesolot algu pielikumu nevienam valsts sektorā strādājošajam, bet paturot visus sekretariātus politiskās stabilitātes dēļ, un vēl finansējot Finanšu ministrijas karoga izšūšanu ar rokām, iesvētot to Doma baznīcā, jo tas, redz, laikam dos impulsu labāk domāt par Latvijas budžetu)…

Ko darīt? Varbūt nepieciešams palielināt iedzīvotāju atbalstu petīcijai pret EP ēku Strazbūrā? Varbūt, ja pēkšņi palielināsies sabiedrības spiediens, ES dalībvalstu līderi ieklausīsies?… Te saite visiem, kas vēl nav parakstījušies!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!