Pētījums

Ekonomiskie aprēķini par sabiedriskā labuma organizāciju likumdošanā paredzēto nodokļu grozījumu ietekmi uz valsts un pašvaldību budžetiem


Gads:
2001. gads
Organizācija:
Nevalstisko organizāciju centrs


Autori

Providus


Pētījums veikts, lai aprēķinātu sociālekonomisko efektu, kāds var rasties pēc Nevalstisko organizāciju darbu regulējošo jauno likumprojektu pieņemšanas.

ANOTĀCIJA

Jauno likumprojektu paketi, kuras mērķis ir veicināt NVO attīstību un filantropiju Latvijā, izstrādājusi Tieslietu ministrijas un NVO centra izveidota darba grupa. Tā kā likumprojektos paredzēts NVO attīstības un filantropijas veicināšanas nolūkā izmantot finansu instrumentus – nodokļu atlaides, darba grupa sākotnējos priekšlikumos piedāvāja izmaiņas vairākos nodokļu likumos. Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūts apņēmās aprēķināt iespējamo šo izmaiņu ietekmi uz valsts un pašvaldību budžetiem un citiem ekonomiskiem rādītājiem, kā arī sniegt vispārēju ieskatu par NVO ietekmi uz valsts sociāli-ekonomisko situāciju.

Pētījumā apskatītas sekojošas tēmas:

  • NVO ietekme uz valsts sociāli ekonomisko situāciju;
  • Kurš no piedāvātajiem nodokļu atvieglojumu variantiem ir efektīvāks?
  • Kā piedāvātās izmaiņas nodokļu un citu maksājumu kārtībā un apjomā varētu ietekmēt valsts un pašvaldību budžetus?
  • Kāds ir iespējamo zaudējumu kompensācijas mehānisms?
  • Kā mainīsies uzņēmumu un privātpersonu attieksme (vēlēšanās vai nevēlēšanās ziedot un novēlēt savu mantu nodibinājumiem) pēc jaunās likumdošanas ieviešanas?
  • Kā mainīsies uzņēmumu un privātpersonu sniegto ziedojumu apjoms?
  • Kāda būs izmaiņu ietekme uz NVO darbību?

(Ekonomiskie aprēķini par sabiedriskā labuma organizāciju likumdošanā paredzēto nodokļu grozījumu ietekmi uz valsts un pašvaldību budžetiem pdf)(390 KB)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!