Projekts

Eiropas pilsoņu debates 2009


Projekta norises laiks:
01.10.2008 - 01.06.2009
Projekta izmaksas:
EUR 25 000
Finansētājs:
Eiropas Komisija, King Baudouin Foundation, Compagnia di San Paolo, Riksbankens Jubileumsfond, Robert Bosch Foundation


Autori

Dace Akule


Tuvojoties 2009.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām, Eiropas pilsoņu debates 2009 deva iespēju ES iedzīvotājiem savstarpēji un kopā ar politikas veidotājiem diskutēt par jautājumu, kas tobrīd iedzīvotājos radīja vislielākās bažas: ko ES var darīt, lai veidotu labklājīgu iedzīvotāju nākotni globālajā pasaulē? Laikā, kad ES institūcijas sāka pārskatīt Lisabonas stratēģijas mērķus, lai veicinātu ES ekonomikas izaugsmi un konkurētspējas palielināšanos, arī Eiropas pilsoņu debates deva aktuālu un vērtīgu ieguldījumu politikas veidotāju darbā.

Projektu finansēja un ieviesa visu ES dalībvalstu neatkarīgs bezpeļņas organizāciju un asociāciju konsorcijs, ko vada King Baudouin Foundation Beļģijā. Eiropas pilsoņu debates Latvijā vadīja Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS. Debates līdzfinansēja Eiropas Komisijas programma “Debate Europe”.

Eiropas pilsoņu debates 2009 sākās ar diskusijām tiešsaistē, kas tika atklātas 2008.gada 3.decembrī. Mājas lapās visās ES oficiālajās valodās ikvienam iedzīvotājam bija iespēja izteikt savus priekšlikumus, debatēt un balsot par citu iesniegtajiem priekšlikumiem par to, ko ES vajadzētu darīt, lai nodrošinātu iedzīvotāju sociālo un ekonomisko nākotni. Latvijā debates notika www.eiropas-pilsoņu-debates.eu

Pēc balsojuma populārākie tiešsaistes diskusiju priekšlikumi nonāca nacionālā līmeņa Eiropas pilsoņu debatēs visās 27 ES dalībvalstīs, kur tie tika izmantoti kā ievads diskusijām. Debates notika 2009.martā – trīs nedēļas nogalēs, katrā nedēļas nogalē deviņās valstīs vienlaicīgi.

Latvijā debatēs 28.-29.martā piedalījās 33 iedzīvotāji. Viņi izstrādāja 10 priekšlikumus ES politiķiem, kādu veidot ES sociālo un ekonomisko nākotni. Pirmās reakcijas uz debašu rezultātiem nāca no diskusijām ar Eiropas Parlamenta deputātiem. Debašu rezultāti tika svinīgi nodoti Latvijas Republikas Valsts prezidentam Valdim Zatleram.

Debašu rezultātu pirmais apkopojums pieejams šeit

Pilnais ziņojums par debašu norisi Latvijā pieejams  šeit (1.11 MB)

Pēc visām nacionālā līmeņa diskusijām 27 dalībvalstīs tika izstrādāti 270 priekšlikumi, no kuriem daudzi bija līdzīgi vai papildināja viens otru. Tāpēc līdzīgie priekšlikumi tika apvienoti, un tad 1600 Eiropas pilsoņu debašu dalībnieki balsojot izvēlējās 15 nozīmīgākās rekomendācijas.

Tam sekoja Eiropas pilsoņu samits Briselē 2009.gada 10.-11.maijā, kurā 150 ES iedzīvotāji noslīpēja kopīgi izstrādātās 15 rekomendācijas un diskutēja par tām ar Eiropas līderiem, tai skaitā Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barozo un Eiropas Parlamenta prezidentu Hansu Gertu Poteringu.

Eiropas pilsoņu samita rezultāti pieejami  šeit (505.30 KB)

Pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām ar Eiropas pilsoņu debašu rezultātiem tika iepazīstināti arī jaunievēlētie EP deputāti un tika rīkotas reģionālās rezultātu apspriedes. Baltijas un Skandināvijas valstīs reģionālā Eiropas pilsoņu debašu rezultātu diskusija, koncentrējoties uz iedzīvotāju priekšlikumiem par enerģētikas un vides jautājumiem, notika 2009.gada 28.septembrī Kopenhāgenā.

Plašāka informācija par projektu pieejama mājas lapā www.eiropas-pilsonu-debates.eu vai

http://www.european-citizens-consultations.eu/

Skatīt arī:

http://www2.providus.lv/public/27206.html

http://www2.providus.lv/public/27193.html

http://www2.providus.lv/public/27192.html

http://www2.providus.lv/public/27190.html

http://www2.providus.lv/public/27184.html

 


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!