Projekts

Eiropas pilsoņu apspriede


Projekta norises laiks:
01.05.2009 - 01.04.2010
Projekta izmaksas:
39 547 EUR
Finansētājs:
Eiropas Komisija, PROVIDUS


Autori

Dace Akule


Projekta laikā notika 4 pilsoņu apspriedes Vācijā, Bulgārijā, Ungārijā un Latvijā, un viena Eiropas pilsoņu apspriede Briselē.

Apspriedes dalībnieki meklēja atbildes uz šādiem jautājumiem:

–         Kurā lēmumu pieņemšanas posmā Eiropas Savienībai ir jāiesaista iedzīvotāji?

–         Kādās politikas jomās Eiropas Savienībai ir jāiesaista iedzīvotāji?

–         Kas motivētu iedzīvotājus iesaistīties Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanas procesā?

–         Kāda sagatavošanās ir nepieciešama iedzīvotājiem, lai piedalītos šādos pasākumos?

–         Kā Eiropas Savienībai būtu jāreaģē uz iedzīvotāju priekšlikumiem?

Latvijā Eiropas pilsoņu apspriede notika 2009. gada 14.novembrī viesnīcā Albert hotel, Dzirnavu 33, Rīgā. Garais ziņojums par apspriedes rezultātiem pieejams šeit:  latviešu valodā (1.02 MB) un  angļu valodā (1.02 MB)

Īss video par apspriedi Latvijā pieejams šeit

Eiropas pilsoņu apspriede Latvijā bija viena no 4 nacionāla līmeņa apspriedēm, kas 2009.gada rudenī notika Eiropas Savienības dalībvalstīs. Katrā nacionālā līmeņa apspriedē tika izstrādāti priekšlikumi par iedzīvotāju iesaistīšanos lēmumu pieņemšanā Eiropas Savienības institūcijās.

Apkopotie iedzīvotāju viedokļi no Vācijas, Bulgārijas, Ungārijas un Latvijas ir pieejami  starpziņojumā (178.85 KB)

Izstrādātie priekšlikumi tika apspriesti Eiropas pilsoņu apspriedē, kas notika 2010.gada 26.februārī Briselē. Tajā piedalījās 30 iedzīvotāji no četrām ES dalībvalstīm – 20 dalībnieki no nacionālā līmeņa apspriežu dalībniekiem un 10 iedzīvotāji ar iepriekšēju pieredzi līdzdalības pasākumos. Viņi apsprieda Eiropas priekšlikumus un to īstenošanas iespējas ar Eiropas Komisijas pārstāvjiem, Eiropas Parlamenta deputātiem un Eiropas līmeņa nevalstiskajām organizācijām.

Pēc apspriedēm, izmantojot iedzīvotāju un ekspertu viedokļus, tika izstrādātas  rekomendācijas (295.90 KB), kā iedzīvotāju iesaistīšanos lēmumu pieņemšanā padarīt par pastāvīgu procesu.

Projekta partneri bija European Citizens Action Service, European Academy Berlin, NIOK, The Open Society Institute – Sofia, PROVIDUS

Papildus informācija par projektu http://www.european-citizenpanel.eu/


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!