Pētījums

Dzimums un tautas attīstība Latvijā


Gads:
1999
Organizācija:
UNDP


Autori

Providus


PĒTĪJUMA ANOTĀCIJAPublikācijas mērķis ir atspoguļot dzimumu līdztiesības jautājumu būtisko nozīmi Latvijas sabiedrības attīstībā.

Publikāciju ievada diskusija par dzimumu līdztiesību un šī jēdziena nozīmīgumu. Pirmajā daļā piedāvāts nepieciešamais pārskats par dzimumu līdztiesības jautājuma attīstību Latvijā, ieskaitot pastāvošo dzimumu līdztiesības nozīmi un tās ietekmi. Seko apraksts par to, kā Latvijā izprot jēdzienu dzimumu līdztiesība .

Otrajā daļā uzmanība pievērsta sabiedrības attīstības galvenajiem priekšnoteikumiem – ekonomikas, veselības aizsardzības un izglītības sistēmai Latvijā, kā arī dzimumu līdztiesības jautājumu ietekmei katrā no minētajām sfērām.

Trešajā daļā apskatīti citi vitāli svarīgi ilgtspējīgas tautas attīstības jautājumi: demokrātija, valdība un līdzdalība.

Pārskatā izcelts jau paveiktais dzimumu vienlīdzības attīstīšanas jomā. Uzskaitīti arī trūkumi, kas jānovērš laikietilpīgajā un darbietilpīgajā procesā. Jāatzīst, ka trūkumi visbiežāk rodas jau kā sistēma, ne kā atsevišķas parādības. Tas atkārtoti norāda uz nepieciešamību apzināties un novērst dzimumu nevienlīdzības rašanās cēloņus Latvijā. Tas ir pat būtiskāk par pievēršanos tikai profilaktiskiem situācijas ārstēšanas līdzekļiem . Vēl vairāk – šis atzinums vienlaikus prasa apzināties, ka dzimumu nevienlīdzības situācijas ārstēšana nenozīmē tikai panākt taisnīgumu un godīgumu attiecībā pret sievietēm. Tas lielā mērā nozīmē radīt izpratni par to, kā un cik ļoti dzimumu nevienlīdzība ir neizdevīga nācijas labklājībai kopumā.

(Dzimums un tautas attīstība Latvijā (LATVISKI)pdf)

(Dzimums un tautas attīstība Latvijā (ANGLISKI)pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!