Raksts

Diskusija “2019.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanas: vai tajās startēs pārnacionālie partiju saraksti?”


Datums:
10. decembris, 2017


Autori

Providus


Foto: Eiropas Parlaments

Domnīca Providus rīko diskusiju par 2019.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kurā pārrunāsim gan iespējamās izmaiņas vēlēšanu norisē, gan to, kādai jābūt Latvijas pozīcijai par pārnacionālajiem partiju sarakstiem, kā arī EP mandātu pārdali, Lielbritānijai izstājoties no Eiropas Savienības.

Pārnacionālie vēlēšanu saraksti ir mūžsens ES nākotnes jautājums, kas nesen aktualizēts, diviem Eiropas līderiem – Žanam Klodam Junkeram un Emanuelam Makronam – iestājoties par šīs idejas attiecināšanu jau uz 2019.gada vēlēšanām. Bet vai šī ideja ir reāla? Vai vēl kas varētu mainīties 2019.gada EP vēlēšanu kontekstā?

Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, Providus ir uzaicinājis Pedro Silva Pereira (EP Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa), pārstāvi no Eiropas Parlamenta konstitucionālo lietu komitejas, sniegt ieskatu par idejām, kas šobrīd ir EP darba kārtībā un arī dalīties ar savām pārdomām par to iespējamību gaidāmo vēlēšanu kontekstā. Pedro Silva Pereira ir EP Konstitucionālo lietu komitejas viceprezidents un viens no atbildīgajiem ziņotājiem EP ziņojumam par Eiropas Parlamenta pārveidi.

Pēc Pedro Silva Pereiras sākotnējās uzrunas, Providus vadošā pētniece Iveta Kažoka lūgs komentārus trim amatpersonām:
•Lolitai Čigānei, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājai,
•Intai Salniekai, Tieslietu ministrijas Konstitucionālo tiesību nodaļas vadītājai,
•Krišjānim Kariņam, Eiropas Parlamenta deputātam (EP Eiropas Tautas partijas grupa).

Arī citiem pasākuma dalībniekiem būs iespējas iesaistīties diskusijā, kā arī uzdot jautājumus. Pasākumam būs divas darba valodas: latviešu un angļu.

Pasākuma norisināsies 18.decembrī plkst. 10:00, Eiropas Savienības māja Aspazijas bulvārī 28 (3.stāvs). Dalības pasākumā tikai ar iepriekšēju pieteikšanos līdz 2017.gada 14.decembrim (aizsūtot e-pastu info@providus.lv). Gadījumā, ja interesentu skaits pārsniegts pieejamo vietu skaitu, priekšroka tiks dota politisko partiju pārstāvjiem, amatpersonām, kas strādā ar vēlēšanu jautājumiem, kā arī žurnālistiem un ekspertiem, kuri specializējušies ES jautājumos.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!