Pētījums

Cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem iespējas darba tirgū. Garīgo slimību destigmatizācijas nozīme diskriminācijas mazināšanā un iekļaujošas nodarbinātības politikas veidošanā


Gads:
2006
Organizācija:
SIA Market Lab


Autori

Providus


PĒTĪJUMA ANOTĀCIJA

Pētījuma mērķi:

  • Noskaidrot cilvēku ar garīgās veselības traucējumiem iespējas darba tirgū un potenciālos iekļaujošas nodarbinātības modeļus;
  • Atklāt mērķa grupas nodarbinātības un darbā iekārtošanās pozitīvo un arī negatīvo praktisko pieredzi;
  • Definēt un novērtēt barjeras, šķēršļus un negatīvos aizspriedumus, kas veido diskriminējošu attieksmi no darba devējiem pret cilvēkiem ar garīga rakstura problēmām.

Lai īstenotu uzstādītos mērķus tika veiktas dažādas savstarpēji papildinošas pētnieciskās aktivitātes, kas tika iedalītas četros posmos:

  • Teorētiskais pamatojums, situācijas izpēte;
  • Padziļinātās intervijas ar riska grupas pārstāvjiem;
  • Padziļinātās intervijas ar darba devējiem;
  • Kvantitatīvā darba devēju aptauja.

58% aptaujāto darba devēju piekrīt apgalvojumam, ka ir nepieciešams būt informētam par darbinieka invaliditāti, lai spētu saprast darbinieka vajadzības un, ja nepieciešams, pielāgotu darba apstākļus. Tajā pašā laikā 27% respondentu no darba devēju vidus uzskata, ka tas ir nepieciešams, lai uzņēmumam būtu iespēja pārdomāt un, iespējams, atrast citu kandidatūru.

Pētījuma rezultāti liecina, ka uzņēmumu pieredze invalīdu nodarbināšanā ir visai niecīga, jo lielākoties uzņēmumi nenodarbina invalīdus. Tomēr 52% no aptaujātajiem uzņēmumiem būtu gatavi iesaistīties kādā sociāli atstumto un bezdarba riska grupu nodarbinātības pasākumā. Līdz šim gan šādos pasākumos piedalījušies tikai 22% aptaujāto uzņēmumu.

Pētījums norāda, ka nepieciešams veicināt sadarbību starp dažādām atbildīgajām institūcijām un ministrijām, veicināt atbalsta grupu veidošanu, paplašināt sociālajai rehabilitācijai un integrācijai nepieciešamo dienas aprūpes centru skaitu, attīstīt invalīdu izglītības un profesionālās apmācības – rehabilitācijas programmas, sadarboties ar darba devējiem un veselības aprūpes darbiniekiem, lai būtu iespējama pakāpeniska atgriešanās darbā pēc rehabilitācijas perioda. Kā arī veicināt garīgo slimību destigmāciju, veidot uz sadarbību vērstas attiecības ar darba devēju. Galvenais, saskaroties ar diskrimināciju, ir neslēpties un nenoslēgties, bet pārrunāt situāciju ar darba devēju vai, ja nepieciešams, griezties pēc atbalsta nevalstiskajās organizācijās un aizstāvēt savas cilvēktiesības.

(Cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem iespējas darba tirgū. Garīgo slimību destigmatizācijas nozīme…pdf) (1.45 MB)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!