Pētījums

Cilvēktiesības Latvijā 2004. gadā


Gads:
2005
Organizācija:
Latvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centrs


Autori

Providus


ZIŅOJUMA ANOTĀCIJALatvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centrs (LCESC), kas ir Starptautiskās Helsinku Cilvēktiesību federācijas dalīborganizācija, sagatavojis ikgadējo pārskatu par aktuālākajām problēmām un sasniegumiem cilvēktiesību jomā Latvijā 2004.gadā.

Izvērtējot attīstību cilvēktiesību jomā 2004. gadā, uzmanības lokā bija situācija cietumos, kur, lai gan ir samazinājies apcietināto personu īpatsvars, ieslodzīto nepilngadīgo vidū tas saglabājies nepieļaujami augsts – 58,5%. Latvijā joprojām bija ļoti mazs oficiāli reģistrēto patvēruma meklētāju skaits un turpināja pastāvēt neskaidrības saistībā ar nelegālo imigrantu statusu un tiesībām. Nesakārtotās likumdošanas psihiatriskās palīdzības jomā dēļ Latvija turpināja pārkāpt Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencijas 5. pantu.

Pagājušajā gadā pieauga arī radikālisma izpausmes politiskajā jomā. Diskriminācijas novēršanas jomā likumdošana netika sakārtota atbilstoši Eiropas Savienības prasībām. Savukārt likumdošanas iniciatīvas turpināja radīt jautājumus par pamatbrīvību ierobežošanu, īpaši saistībā ar miermīlīgu pulcēšanās brīvību.

LCESC nepretendē uz visaptverošu Latvijas cilvēktiesību ainas atspoguļojumu, jo tajā aplūkotas tēmas, kas ir tā uzmanības lokā – cilvēktiesību ievērošana slēgtajās iestādēs, mazākumtautību tiesības un attiecības ar pamatnāciju, diskriminācija, rasisms un ksenofobija.

Cilvēktiesības Latvijā 2004. gadā

(latviski, PDF, 451 KBpdf)

(angliski, PDF, 473 KBpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!