Pētījums

Cik demokrātiskas ir Latvijas politiskās partijas? Vēlēšanu sarakstu veidošana pirms 2009.gada pašvaldību vēlēšanām


Gads:
2009
Organizācija:
Sabiedrība „Sabiedrība par atklātību – Delna”


Autori

Providus


Pētījums veikts ar mērķi noskaidrot lielāko politisko partiju praksi deputātu kandidātu sarakstu veidošanā, analizējot partiju biedru iesaisti šajā procesā. Pētījumā tika analizēti partiju darbību regulējošie normatīvie akti, partiju statūti. Lai noskaidrotu praksi vēlēšanu sarakstu veidošanā, tika veiktas standartizētas intervijas ar partiju pārstāvjiem.

Pētījuma kopējais secinājums ir, ka pašreizējā partiju uzbūve un darbības principi nav motivējoši plašākai sabiedrībai aktīvi līdzdarboties politiskajās partijās, necaurskatāmās lēmumu pieņemšanas, partiju vājās institucionālās uzbūves un arī zemās biedru iesaistes partijas darbībā dēļ. Gan veiktā partiju statūtu analīze, gan arī intervijas ar dažāda ranga biedriem partijās Jūrmalā un Rīgā ļāva arī identificēt virkni problēmjautājumu, 10 būtiskākie problēmjautājumi ir aprakstīti detalizētāk.

(Cik demokrātiskas ir Latvijas politiskās partijas?pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!