Raksts

Atklātie partiju finansēšanas pārkāpumi 2005.gada pašvaldību vēlēšanās


Datums:
25. aprīlis, 2006


Autori

Providus


Publiskoti 24.04.2006

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk – Birojs) ir pabeidzis politisko partiju iesniegto 2005.gada pašvaldību vēlēšanu deklarāciju pārbaudi. Politisko organizāciju finansēšanas jomā 2005.gads bija ļoti zīmīgs, jo notika pirmās vēlēšanas pēc veiktajām būtiskajām izmaiņām likumdošanā. Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā tika aizliegti juridisko personu ziedojumi partijām un noteikti partiju priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumi.

Pārbaužu ietvaros ir konstatēts, ka vairākas politiskās partijas nav ievērojušas likuma prasības. Nozīmīgākie atklātie pārkāpumi:

  • no 52 partijām, kas piedalījās pašvaldību vēlēšanās 2005.gadā, 9 pārsniegušas priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumus kopumā par 105 482,95 latiem;
  • 25 partijas sauktas pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijās (no tām 9 – arī par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumu neievērošanu), uzliekot naudas sodus 42 810,39 latu apmērā;
  • 11 partijas sauktas pie administratīvās atbildības par deklarāciju savlaicīgu neiesniegšanu, uzliekot naudas sodus kopumā 3 100 latu apmērā.

Atklātie partiju finansēšanas pārkāpumi 2005.gada pašvaldību vēlēšanās (no KNAB mājaslapas)

(PDF, 256KBpdf)


KNAB


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!