Raksts

Integrētā Latvija — kā īstenosim sapni?


Datums:
26. maijs, 2004


Autori

Nils Muižnieks


Diena, 13.05.2004.

Vēlos aicināt visus, kam rūp sabiedrības konsolidācija, padomāt par to, kādu Latviju mēs vēlamies redzēt nākotnē. Šodien, 13.maijā, organizējam konferenci, lai iezīmētu sabiedrības integrācijas politiku turpmākajos gados. Konference būs pirmais solis plašākai diskusijai, kurā plānojam iesaistīt Saeimas deputātus, zinātniekus, nevalstisko organizāciju pārstāvjus un citus interesentus. Šādas diskusijas nepieciešamību nosaka tas, ka sabiedrība mainās — valsts programma Sabiedrības integrācija Latvijā tika pieņemta 2001.gadā, balstoties uz pētījumu, kas tika īstenots 1997.gadā. Tagad esam pilntiesīgi Eiropas Savienības un NATO dalībnieki, liela daļa programmā paredzēto aktivitāšu bija īstenojamas līdz 2003.gada beigām. Pienācis laiks izvērtēt paveikto un domāt par darāmo nākamajos piecos gados. Lai plānotu veicamos darbus, jābūt arī vīzijai par mērķi, ko vēlamies sasniegt. Lūk, optimistiska vīzija, kādu es vēlētos Latviju ieraudzīt pēc desmit gadiem, tātad 2014.gadā.

Ir izveidojusies noturīga saikne starp valsti un iedzīvotājiem — mazinājusies neuzticība valsts pārvaldes iestādēm, cilvēki jūtas līdzatbildīgi par Saeimas, valdības un pašvaldību pieņemtajiem lēmumiem. Latvijai izdevies samazināt korupcijas izplatību, pietuvinoties Skandināvijas līmenim attiecībā uz korupcijas indeksu. Vairs nav daudzu vakanču ministrijās, bet sīvs konkurss uz darbu valsts pārvaldē, jo notikusi ierēdņu algu reforma. Valdības strādā vairākus gadus, kas ļauj civildienestam profesionālāk strādāt, nevis šturmēt. Aktīvi darbojas plaši sazarots nevalstisko organizāciju tīkls, kuru darbību palīdz nodrošināt valstī pastāvošā nodokļu politika, valsts un pašvaldību funkciju deleģēšana. Kopienu filantropija un brīvprātīgo darba kustība plaši attīstījusies visās Latvijas pilsētās.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!