Raksts

Aizspriedumainā Es


Datums:
10. marts, 2008


Autori

Iveta Kažoka


Silti iesaku katram, kurš ir pārliecināts par savu toleranci, humānismu un citām pozitīvajām īpašībām, izpildīt vismaz dažus no Hārvardas universitātes "implicit bias" ("aklo" aizspriedumu) testiem.

Testā tiek noskaidrots, vai respondentam ir kādi neapzināti (apziņas nekontrolēti) aizspriedumi attiecībā uz dzimuma, rases, seksualitātes, reliģiju, vecuma, ārējā izskata utt. jautājumiem.

Izpildot 7 testus no 15, manas zemapziņas “portrets” veidojas visai šausmīgs. Visīstākais stereotipu midzenis.

Piemēram, ik pa laikam man ar kolēģi sanāk diskutēt par dzimumu intelekta atšķirībām. Es šajā strīdā vienmēr cenšos pierādīt, ka zemais sieviešu skaits eksaktajās zinātnēs ir skaidrojams nevis ar “iedzimti zemākām spējām”, bet gan ar audzināšanas atšķirībām un sabiedrībā valdošajiem priekšstatiem. Ka patiesībā sievietes tikpat labi “iederas” eksaktajās zinātnēs kā humanitārajās (un otrādi – vīrieši tik pat labi varētu strādāt humanitārajās zinātnēs, cik eksaktajās). Izrādās, ka mana zemapziņa man nepiekrīt.

Brīžos, kad savas asociāciju plūsmas nevaru kontrolēt, es automātiski sasaistu vīriešus ar eksaktajām zinātnēm, bet sievietes – ar humanitārajām. Turklāt šis aizspriedums ir ļoti stiprs salīdzinājumā ar “vidējo” šī testa aizpildītāju. Patiesībā vienīgais stereotips, ko Hārvaradas testi manā zemapziņā neatklāja, ir rasu atšķirības – tur manai zemapziņai, izrādās, ir vienalga: tumšādaini cilvēki nav “sliktāki” par gaišādainiem un otrādi.

Bet sešās (!!!) citās jomās man ir aizspriedumi, trijās no tām – spēcīgi un izteikti. Tas nozīmē, ka pietiek vienu reizi “par vēlu” pieslēgt savu racionālo domāšanu vai paškontroli, un es varu pateikt kaut ko patiesi briesmīgu.

Manuprāt, šī atziņa ir ļoti svētīga. Labāk ir zināt par to, kas “čum un mudž” mūsu zemapziņās, nekā būt parliecinātiem par savu “īpašo apgaismotību”. Jo vairāk mēs zinām par saviem aizspriedumiem, jo veiksmīgāk spējam tos kontrolēt un saprast, kā tie vispār varēja būt tik dziļi zemapziņā iesakņojušies.

Testi ir atrodami šeit: https://implicit.harvard.edu/implicit/demo/selectatest.html


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!