Raksts

Spēle “Vēlēšanu pilsēta” — rīks pilsētpārvaldes un demokrātijas prasmju apguvei


Datums:
24. septembris, 2021


Autori

Sintija Tarasova


Domnīca PROVIDUS sadarbībā ar Latvijas Debašu asociāciju "QUO Tu domā?", Zviedrijas vēstniecību Rīgā un Zviedrijas Institūtu aicina ikvienu interesentu, bet īpaši skolēnus un skolotājus, gūt zināšanas par politiku, pilsētpārvaldi, demokrātijas procesiem un argumentāciju ar spēles "Vēlēšanu pilsēta" palīdzību.

Ar Zviedrijas vēstniecības Rīgā un Zviedrijas Institūta atbalstu, domnīca PROVIDUS prezentē spēli “Vēlēšanu pilsēta” latviešu valodā!

Spēle “Vēlēšanu pilsēta” jeb angļu valodā “Electionville” oriģināli izveidota Zviedrijā ar mērķi veicināt topošo vēlētāju interesi par dalību pašvaldību vēlēšanās, jo kamēr vēlētāju dalība nacionāla līmeņa vēlešanās ir salīdzinoši augsta, sliktāki rādītāji uzrādīti tieši pašvaldību līmeņa vēlēšanās. Laika gaitā spēle tulkota un prezentēta arī citās valstīs un valodās, bet nu tā pieejama arī Latvijā un latviešu valodā.

Projekta ietvaros izstrādāta gan grīdas spēles “Vēlēšanu pilsēta” versija, gan tiešsaistes spēles versija. Spēles tiešsaistes versija pieejama latviešu, angļu, zviedru, arābu, bosniešu un maķedoniešu valodās šeit. Savukārt klātienē spēle tika prezentēta plašākai auditorijai š.g. 20.augusā sarunu festivāla LAMPA ietvaros, atklāšanas pasākumā līdzdarbojoties jauniešiem — partiju pārstāvjiem no tādām partijām kā “Progresīvie”, “Jaunā konservatīvā partija”, “Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”” un “Jaunā Vienotība”. Par spēli un atklāšanas pasākumu vairāk iespējams uzzināt šajā video:

Tāpat projekta ietvaros sagatvota tiešsaistes spēles instrukcija latviešu valodā, kas būs īpaši noderīga ikvienam, kas vēlas apgūt spēles vadīšanu un/vai izmantot spēli mācību procesā:

Ņemot vērā to, ka viena no galvenajām spēles mērķauditorijām ir jaunieši, domnīca PROVIDUS sadarbojas ar Latvijas Debašu asociāciju “QUO Tu domā?”, kas popularizē spēli Latvijas skolās, vadot spēles izspēles klātienes un neklātienes nodarbības.

 

Par spēli:

“Vēlēšanu pilsēta” ir izklaidējošs un izglītojošs rīks, kas ļauj labāk iepazīt vietēja līmeņa demokrātisko procesu pamatprincipus. To spēlējot, spēlētāji  iejūtas domes deputātu lomās, kas pārstāv izdomātas partijas. Spēles dalībniekiem uz vienu sasaukumu ir pieejami ierobežoti resursi, un viņiem ir jāvienojas, kā tos izmantot. Lai sasniegtu savus politiskos mērķus un vienlaikus aizstāvētu sabiedrības intereses, spēlētājiem ne tikai jāprot debatēt ar sāncenšiem, bet arī jāpārvērtē pašu izvirzītās prioritātes, tādējādi iesaistoties plašākos demokrātijas procesos. Gan klātienes, gan tiešsaistes spēli moderē vadītājs. Spēlē var iesaistīties 3 – 6 spēlētāji, bet to iespējams pielāgot arī lielākām grupām.

 

Tiešsaistes spēles metodiskais materiāls pieejams šeit!

 

 

Projekts īstenots ar Zviedrijas vēstniecības Rīgā un Zviedrijas institūta finansiālu atbalstu. 

 

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!