Raksts

Veselības aprūpes darbaspēka migrācija – vai neētiska?


Datums:
28. novembris, 2017


Autori

Rasmuss Filips Geks


Vai Latvijai būtu jāuztraucas, ka veselības aprūpes darbinieku imigrācija ir neētiska?

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris 27.novembra raidījumā Preses klubs apgalvoja, ka Pasaules veselības organizācija valstīm neiesaka uzņemt darbaspēku no attīstības valstīm, jo tas noplacina šo valstu veselības aprūpi un nav taisnīgi pret mūsu valstī strādājošajiem. Pretēji tam mums būtu jāceļ esošā personāla algas, lai nodrošinātu, ka te turpina strādāt latvieši.

Uzmanīgi izlasot minētās vadlīnijas, secināms, ka izteiktais apgalvojums nav patiess un ka atsauce uz Pasaules veselības organizācijas nostāju nav pamatota. Tieši otrādi – vadlīnijas skaidri norāda, ka tās nav radītas ar mērķi ierobežot veselības aprūpes darbinieku tiesības brīvi doties uz valstīm, kuras vēlas tos uzņemt.

Te arī citāts:

(..) nothing in this Code should be interpreted as limiting the freedom of health personnel, in accordance with applicable laws, to migrate to countries that wish to admit and employ them.

Pretēji tam vadlīnijas aicina attīstītās valstis ņemt vērā, ka darbaspēka migrācija var negatīvi ietekmēt citu valstu veselības aprūpi, un tādēļ atbalstīt cirkulāro migrāciju – veselības darbinieku ciklisku došanos atpakaļ uz izcelsmes valstīm, kuras ietvaros tie var izmantot jauniegūto pieredzi un prasmes, lai uzlabotu veselības aprūpi konkrētajā valstī.

Tāpat vadlīnijas aicina valstis ņemt vērā darbinieku jau noslēgtās līgumsaistības, būt atvērtiem un godīgiem, piedāvāt darbiniekiem pienācīgu atalgojumu atbilstoši kvalifikācijai, kā arī ņemt vērā, ja konkrētā valstī ir kritisks veselības aprūpes darbaspēka trūkums, un tikai tādā gadījumā aktīvi nemēģināt darbiniekus pārliecināt doties prom (tomēr ja darbinieki paši aktīvi meklē valsti, uz kuru varētu emigrēt, tad arī Latvijas izvēle šādus darbiniekus neuzņemt tos neatturēs no došanās prom).

Tomēr vadlīnijas nekur nerunā par to, ka šāda veida darbaspēka migrācija būtu negodīga pret uzņemošās valsts veselības aprūpes darbiniekiem. Piedāvātā alternatīva – celsim algas esošajiem darbiniekiem – nav īsta alternatīva, jo algu celšana var notikt kopā ar darbaspēka migrāciju. Tā var palielināt iespējas noturēt esošos darbiniekus Latvijā vai padarīt izvēli kļūt par veselības aprūpes nozares speciālistu pievilcīgāku, tomēr tikai algu celšana nerisina īstermiņa darbaspēka trūkuma problēmu. Migrācija atļauj aizpildīt tukšās darba vietas, un īstā alternatīva Latvijai ir ievērojams veselības aprūpes darbinieku trūkums.

Arodbiedrības pārstāvis arī vaicā, kur Latvija dodas, veicinot darbaspēka migrāciju, pats uz šo jautājumu neatbildot. Mana atbilde – uz Latviju, kurā ir aizpildītas darba vietas veselības aprūpē.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!