Raksts

PROVIDUS atzinums par likumprojektu “Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums”


Datums:
02. septembris, 2019


Autori


Andris Šuvajevs


PROVIDUS rūpīgi iepazinās ar likumprojektu un vēlamies izteikt pateicību Tieslietu ministrijai par šo iniciatīvu, kura balstīta labos, humānos mērķos. Vienlaikus, esam nobažījušies par to, vai pašreizējais likums ļaus šos mērķus sasniegt.

Ar atzinumu iespējams iepazīties šeitpdf

Likumprojekta anotācija skaidro, ka likuma mērķis ir palīdzēt cilvēkiem ar zemiem ienākumiem, kuri nespēj nokārtot parādus un kuriem nav pieejams šobrīd likumos jau noregulētais fiziskās personas maksātnespējas process. PROVIDUS sarunas ar pašvaldību pārstāvjiem liecina, ka daļa no tiem parādniekiem, kuriem nav pieejams maksātnespējas process, šobrīd ir nodarbināti ēnu ekonomikā. Iespēja atbrīvoties no parādsaistībām var atgriezt šos cilvēkus oficiālajā ekonomikā, tādēļ šādam likumprojektam potenciāli varētu būt arī pozitīva ietekme uz ēnu ekonomikas mazināšanu.

PROVIDUS lielākās bažas ir par to, ka, par spīti labajiem nolūkiem, šī procedūra personām ar zemiem ienākumiem nebūs pieejama, proti, iespēja pastāvēs tikai “uz papīra”. Šīs bažas pastiprina tas, ka likumprojekts neparedz risinājumu situācijām, kad kreditors pauž iebildumus pret sava parādnieka atbrīvošanu no parādsaistībām.

Lai izstrādātu piemērotu, pierādījumos balstītu risinājumu, likumprojekta izstrādātājiem būtu jābūt plašākam informācijas lokam, nekā šobrīd ir Tieslietu ministrijas rīcībā. Ja tas noderētu likumprojekta pilnveidošanas procesā, domnīca PROVIDUS pauž gatavību 2019.gada otrajā pusē sarīkot diskusiju ar pašvaldību pārstāvjiem, lai kaut aptuveni saprastu, kāds risinājums vislabāk palīdzētu Latvijas sociālā riska grupu pārstāvjiem atbrīvoties no nenomaksātajiem parādiem un iziet no ēnu ekonomikas.

Atzinums “Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums”” ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par atzinuma “Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums”” saturu atbild Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!