Raksts

Pastāvēs kas pārmainīsies?


Datums:
22. oktobris, 2014


Foto: Autowitch

Viens no AS Latvijas Gāze akcionāriem Itera Latvija vadītājs Juris Savickis īsā laikā būtiski mainījis viedokli par valsts iespējamo piedalīšanos uzņēmuma akciju iegādē.

Viens no lielākajiem AS Latvijas gāze (LG) akcionāriem, Vācijas enerģētikas uzņēmums E.On Ruhrgas pārdod tam piederošās LG akcijas. Sākotnējais E.On piederošo LG akciju pirkšanas piedāvājums izteikts Latvijas valstij, jo pirmpirkuma tiesības paredz LG privatizācijas līgums. Latvijas amatpersonu un politiķu redzējums par šo jautājumu ir bijis visai raibs un nekonkrēts – no apgalvojuma, ka „ja valdība atbalstīs “Latvijas gāzes” akciju iegādi, nauda šim mērķim būs”, līdz secinājumam, ka „Valsts nevar atļauties iegādāties „Latvijas gāzes” akcijas, ko vēlas pārdot Vācijas uzņēmuma “E.ON Ruhrgas”.

Taču arī LG vadības un akcionāru reakcija uz iespēju, ka valsts varētu pirkt E.On piederošās LG akcijas, bijusi dažāda. AS Latvijas gāze vadītājs Adrians Dāvis jau kopš 2014. gada sākuma publiski paudis viedokli, ka valstij ir jāizpērk no E.On AS Latvijas gāze akcijas, un savu viedokli uzņēmuma vadītājs nav mainījis. Taču viena no LG akcionāriem Itera Latvija vadītājs Juris Savickis viedokli īsā laikā mainījis būtiski – no pārliecinoša šādas iespējas noraidītāja, līdz aktīvam šādas iespējas apoloģētam. Savicka viedokļa maiņu iespējams skaidrot ar ieinteresētību iegūt lielāku ietekmi uzņēmumā un politikas veidošanā vai arī iespēju pārdot Itera Latvija piederošās LG akcijas (vai daļu no šīm akcijām) par īpaši izdevīgu cenu.

Ja valsts iegādātos E.On piederošos 47,23% LG akciju, tā uzņēmumā vēl neiegūtu vairākumu. Vairākuma nodrošināšanai būtu nepieciešami vēl vismaz 3% akciju, ko būtu jāatpērk no citiem akcionāriem – Gazprom vai Itera Latvija, kurā privātais akcionārs ir Savickis.

Atšķirībā no E.On nevienam citam akcionāram nav pienākums dot iespēju Latvijas valstij kā pirmajam iespējamam pircējam nopirkt visas vai daļu savu akciju AS Latvijas gāze. Šādā situācijā Savicka ietekme uz lēmumu pieņemšanu uzņēmumā būtiski palielinātos, kā arī dotu iespējas veikt sev izdevīgas sarunas ar Latvijas valdību par citiem Savicki interesējošiem jautājumiem, vai tie būtu saistīti ar uzņēmējdarbību vai politiku. Līdz ar to lielākais ieguvējs no situācijas, kad Latvijas valsts nopērk LG akcijas no E.On, būtu tieši Itera Latvija vadītājs.

Atgādinām, ka PROVIDUS aicina valdību, vērtējot nepieciešamību un iespēju valstij iegādāties AS Latvijas gāze akcijas, nodrošināt kvalitatīvas diskusijas un konsultācijas ar mērķi, ka akciju iegādei ir stratēģiski svarīga nozīme Latvijas enerģētiskajā drošībā tikai tad, ja Latvijas valsts šajā uzņēmumā iegūst kontroli. Tajā pat laikā rūpīgi jāizvērtē alternatīvs rīcības scenārijs – apsvērt akciju iegādi valstij stratēģiski nozīmīgajā gāzes pārvadē un uzglabāšanā pēc tam, kad jau ir īstenota uzņēmuma AS Latvijas gāze sadalīšana un gāzes tirgus liberalizācija. Tādējādi varētu rasties priekšnoteikumi samazināt valsts ieguldījumus AS Latvijas gāzes akciju iegādē, vienlaikus nesamazinot ieguvumus valsts enerģētiskās neatkarības nodrošināšanai. Citiem vārdiem, valsts intereses tiktu īstenotas, ieguldot tikai vienā no uzņēmuma daļām, nevis pērkot visa uzņēmuma akcijas, kas prasīs lielāku ieguldījumu no valsts.

Viedokļa maiņas pierādījumi

2014. gada 8. janvārī laikrakstā Dienas Bizness AS Latvijas gāze vadītājs Adrians Dāvis pirmo reizi publiski pauž viedokli par situāciju, kas saistīta ar Vācijas uzņēmuma E.On aiziešanu no Baltijas valstu tirgus: „Es par to būtu sajūsmā. Tas tiešām būtu vislabākais variants, jo enerģētika būs ļoti svarīga arī nākotnē. Mūsu vācu akcionāri ir bijuši izcili, tik augsta līmeņa akcionārus mēs vairāk nedabūsim. Var ienākt arābi, var ķīnieši vai kaut kādi finanšu grupējumi, kam interesēs pēc iespējas īsākā termiņā dabūt atpakaļ savu naudu – tikai bizness, ne jau gāzes infrastruktūra. Valsts iesaistīšanās būtu ļoti pareiza arī no tā viedokļa, ka augsta līmeņa valsts pārstāvji varētu sēdēt pie viena galda ar Gazprom.”

2014. gada 11. aprīlī vairākos avotos Itera Latvija vadītājs Juris Savickis iesaka Latvijas valstij LG akcijas no E.On neiegādāties. TVNET Savickis atzina: lai arī kurš pirks akcijas, tam būs jāvēršas pie pārējiem «Latvijas gāzes» akcionāriem – «Itera» un «Gazprom» -, lai vienotos par nākamajos gados piegādājamās gāzes apjomiem, jo pretējā gadījumā jaunais akcionārs nopirks «dzelžus un zemi», bet gāzes nebūs. Uz jautājumu, vai «E.ON Ruhrgas» piederošās «Latvijas gāzes» akcijas būtu jāiegādājas Latvijai, Savickis pauda uzskatu, ka valstij šīs akcijas nevajadzētu pirkt, jo valsts uzdevums ir nodrošināt biznesa vidi, nevis iesaistīties uzņēmējdarbībā. Tāpat viņš uzskata, ka, valstij iegādājoties «Latvijas gāzes» akcijas, sarunas par gāzes piegādi ar «Gazprom» kļūs politizētas.

Latvijas Radio Savickis teica: „Mēs domājam, vai valstij vajadzētu pirkt akcijas, bet esam pilnīgi aizmirsuši, kāpēc vācieši iet projām. Vācieši paši neteiks, bet iemesls tam ir sliktā investīciju vide. Latvijai nav jāpiedalās biznesā, bet jānodrošina biznesa apstākļi. Ja Latvija iegādāsies akcijas, uzņēmums kļūs politizēts,” uzsver „Itera Latvija” vadītājs Juris Savickis. Savickis piebilda – ja valsts tomēr iegādātos akcijas, viņš atbalstītu lēmumus, kas ir valsts interesēs. „Latvijas Gāzes” akcionārs arī apsvērtu iespēju pārdot valstij daļu savu akciju, lai Latvijai būtu vairāk akciju. „Kādreiz vērtējām – kopējā „Latvijas Gāzes” vērtība varētu būt miljards eiro. Bet domāju, ka vācieši par savām akcijām varētu prasīt kādus 500 miljonus,” prognozē Savickis.

Laikrakstā Diena Savickis savu viedokli pamatoja ar faktu, ja par Latvijas gāzes līdzīpašnieku kļūtu valsts, tad, piemēram, diskusijas par gāzes cenām varētu kļūt politizētas, un no citu uzņēmuma akcionāru un investoru viedokļa tas nav izdevīgi. Savickis arī pieļāva iespēju, ka, kļūstot par Latvijas gāzes akciju īpašnieku, valsts, līdzīgi kā gadījumā ar Latvenergo, var krist kārdinājumā izmantot arī Latvijas gāzi kā sociālās politikas instrumentu.

2014. gada 11. septembrī Jura Savicka viedoklis ir pretējs tam, ko viņš pats paudis piecus mēnešus iepriekš. Latvijas Radio viņš saka, ka Latvijas valdībai būtu jāmēģina iegādāties Vācijas uzņēmuma “E.ON Ruhrgas” akcijas “Latvijas gāzē”, jo tādējādi valstij būtu iespēja atrast Latvijas interesēm atbilstošāku pircēju.

2014.gada 10.oktobrī laikrakstā Dienas Bizness Savickis teica: „Cena ir laba, ilgtermiņā valsts būs ieguvēja, jo LG katru gadu strādā ar aptuveni 30 milj. eiro peļņu (pērn atbilstoši Lursoft datiem LG peļņa bija 32,2 milj. eiro) un, neko nedarot, ar dividendēm ieguldījums atpelnītos 6–7 gadu laikā [PROVIDUS komentārs – šie aprēķini nav korekti, jo 47% akciju turētājs nesaņems 100% LG peļņu, tātad cerība ieguldījumu atgūt būtu nevis 6-7 gados, bet 12-14 gados]. Sākotnēji viņš uzskatīja, ka valstij nebūtu lietderīgi pirkt LG akcijas, taču domas mainījās brīdī, kad uzzināja, ka piedāvājumus par LG daļu pirkšanu no E.ON ir iesniegušas arī divas Lietuvas kompānijas. «Labāk, lai pērk Latvijas valsts,» teica J. Savickis.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!