Raksts

Konservatīvisms 2.0


Datums:
29. septembris, 2007


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Latvijas labējo partiju krīzes sakarā, varu pastāstīt par nedēļas nogalē beigušos zviedru konservatīvās Moderātu partijas kongresu. Ir pagājis jau gads kopš partija, kopā ar citām labējās „Alianses Zviedrijai” koalīcijas partiju partneriem, uzvarēja vēlēšanās un kļuva par otro lielāko partiju Zviedrijā.

Šīgada kongress nostiprināja tā saucamā Jauno moderātu grupējuma pozīcijas. Grupējums ir uzbūris „Moderātu partiju 2.0” jeb labēju alternatīvu sociāldemokrātiem – kā viņi paši dēvē – „jauno strādnieku partiju”, kuras galvenā pārvaldes metode ir nodokļu atlaides trūcīgākajiem. Partija bez žēlastības ir atbrīvojusies no daudziem tradicionālajiem „jājamzirdziņiem” jeb anahronismiem, kā melš ļaunas mēles. Piemēram, nacionālā aizsardzība, kura līdz šim bija viens no galvenajiem moderātu dienaskārtības jautājumiem. (Pašreizējais ārlietu ministrs Karls Bilts astoņdesmitajos gados kāpa pa karjeras kāpnēm ekspluatējot sociāldemokrātu „maigumu” aizsardzības jautājumos.)

Jauno moderātu dienaskārtībā ir ienākuši vides jautājumi. Dzimtes studijas partijas izpratnē ir „zinātniskas teorijas”, par ko daudzi vecie moderāti atklāti sprauslo. Tikpat „karsts kartupelis” ir laulības jēdziena pārdefinēšana. Partijā jau visai pasen bija uzsākta diskusija par to, vai laulību definēt kā dzimumneitrālu divu indivīdu savienību, izlabojot pašreizējo heteronormatīvo situāciju, kad laulība ir definēta kā savienība vīrieša un sievietes starpā. Šāda dzimumneitrāla laulības definīcija pastāv ne tikai Eiropā (piemēram, Beļģijā, Spānijā, Nīderlandē) un Ziemeļamerikā (Masačūsetsas štatā, Kanādā), bet arī Dienvidāfrikā. Protams, ka „vecie” moderāti tik vienkārši nepadevās. Bilta sieva itāliešu grāfiene Marija Koraca kopā ar kristiešu un jūdaistu fundamentālistiem „uzblieza” labi finansētu „Aizsargāsim ģimeni!”-kampaņu. (Šeit gan ir jāpiezīmē, ka tā ir dikti atšķirīga gan argumentācijas, gan elementāras pieklājības ziņā no latviešu bezgaumīgās samazgu kampaņas.) Bilts pats par šo tematu atteicās komentēt, jo pieļauju, ka divkāršam šķirtenim runāt par ģimenes vērtībām ir mazākais kuriozi. Bet kongress ar milzīgu vairākumu nolēma, ka modernai moderātu politiskajai filozofijai ar fundamentālistu aizspriedumiem ir maz sakara.

Ko tad īsti nozīmē laulības pārdefinēšana Moderātu partijas kontekstā? Kā konservatīvai partijai, kura 20. gadsimta sākumā rūpējās par stipru nacionālo aizsardzību, zemiem nodokļiem un ierobežotu valsts sektoru, tas ir milzīgs solis. Vēl pavisam nesen vēsturē par moderātiem balsoja vai nu tikai sociālie konservatori vai biznesa pārstāvji. Tomēr tas ir likumsakarīgs solis Jauno moderātu kustības aizsācējam Fredrīkam Rainfeldam (pašreizējais premjers), kurš mīl runāt par brīvību un indivīda pašnoteikšanos. Tomēr es to nesauktu par atjaunošanos, jo moderāti vienmēr ir bijuši tie, kuri runājuši par individuālās brīvības nozīmi, tādēļ manuprāt šīs pārmaiņas ir gluži loģiskas un konsekventas.

Tomēr šīs pārmaiņas nebūtu bijušas tik visaptverošas, ja partija nebūtu piedzīvojusi 2002. gada vēlēšanu fiasko, kad partija ieguva katastrofāli zemu vēlēšanu rezultātu (15% salīdzinājumā ar 26% 2006. gadā). Rezultātā partija piedzīvoja metamorfozes, kurā sociālo vērtību ziņā moderāti ir pietuvinājušies liberāļiem, fiskālās politikas ziņā neoliberāļiem, bet attiecībās ar arodbiedrībām koķetē gluži kā tādi sociāldemokrāti. Atšķirībā no Latvijas zviedru konservatīvajiem nav zudusi saikne ar tautu un realitāti.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!