Raksts

Viņa spilgtākais brīdis


Datums:
26. jūnijs, 2008


Autori

Vjačeslavs Dombrovskis


Liekas, ka Loskutova kunga, KNAB direktora un Latvijas topošā pretkorupcijas biroja dienas ir skaitītas. Negodīgo koalīcija ir gatava atbrīvot viņu no amata, izmantojot pārspīlētas apsūdzības. Tomēr, nevienu, kam ir kaut nelielas prāta spējas, nevar apmuļķot ar šo, Loskutova medību maskarādi . Viņa lielākā „kļūda” tiešām bija tā, ka viņa vadībā, pretēji citu cerībām ( es tai skaitā ), KNAB kļuva par Latvijas visefektīvāko ( un iespējams, ka vienīgo) tiesībsargājošo iestādi . Un Loskutovs par to samaksās ar savu amatu.

Kādēļ mūsu valdība tik ļoti vēlas nocirst galvu KNAB? Lūk, kā šajā valstī tiek kārtotas lietas. Ir politiķi, kas izmanto savus amatus, lai nodrošinātu labumu noteiktu biznesu interesēs. Šie labumi varētu būt valsts pasūtījumi, labvēlīgu normatīvo aktu pieņemšana, vai vienkārši palīdzēt atbrīvoties no konkurentiem. Dabiski, ka šādi labumi nes lielu peļņu. Kad pienāk vēlēšanu laiks, šie biznesi izmanto šo peļņu, lai atkārtoti ievēlētu sev tuvus politiskos draugus, finansējot dārgu vēlēšanu kampaņu, kas veidota, lai pasīvo, viegli ietekmējamo vēlētāju armijai izskalotu smadzenes. Loskutova vadībā, KNAB apdraudēja šīs sistēmas pamatus. Pirmkārt, tas padarīja valsts amatpersonu iesaistīšanos korupcijā daudz riskantāku, tādā veidā samazinot viņu vērtību to biznesu skatījumā, kas meklē labumus no politiķiem. Otrkārt, KNAB nelokāmi piemēroja Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumu, tādā veidā politiķiem daudz grūtāku padarot lielu vēlēšanu kampaņu finansēšanu. Turklāt, KNAB gāja tālāk, piedāvājot Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma reformu, kas vēlēšanu kampaņās radikāli samazinātu naudas lomu. Šie ir reālie Loskutova kunga vajāšanas iemesli. Nekā personīga, tikai (ļoti ienesīgs ) bizness.

Šī konkrētā cīņa šķiet ir zaudēta. Valdība Loskutovu nomainīs pret lojālāku cilvēku un KNAB kļūs grūti atšķirams no pārējiem daudzajiem Latvijas speciālajiem dienestiem un tiesībsargājošajām iestādēm. Tomēr, tā vai citādi tas man atgādina kādu senu stastu, kurā kādam gudram vīram jautā, kādas būs Franču revolūcijas sekas. „Ir pārāk agrs, lai pateiktu”, ir vīra atbilde. Galu galā, ir vairākas pozitīvas lietas šīs KNAB lietas sakarā. Pirmkārt, KNAB nedaudzo gadu ilgajā pastāvēšanas laikā, mums ir bijusi iespēja redzēt milzīgos korupcijas apmērus publiskajā sektorā. Otrkārt, Loskutova vajāšanas laikā daudzi politiķi ir parādījuši savas īstās sejas, un vēlētājiem to nevajadzētu aizmirst, kad nākamreiz dosies uz vēlēšanu iecirkniem. Treškārt, KNAB mums ir parādījis, kā „likumu varu” var īstenot attiecībā uz tiem, kam pieder politiskā vara. Tas ir tas, kas iedvesmos jauno paaudzi.

Visbeidzot, varbūt tagad tas tā neizskatās, bet tas ir vislabākais „KNAB laiku” izbeigšanas veids. Ir tāds vecs teiciens, ka cilvēka sasniegumi tiek vērtēti pēc viņa ienaidniekiem. Neiedomājamās pūles, kas tika ieguldītas no valdības puses, lai tiktu galā ar KNAB vadītāju un KNAB kā tādu, ir labākais kompliments, ko birojs un tā direktors varētu saņemt. Labi paveikt darbs, patiešām!

Visu cieņu Jums, Loskutova kungs!! Tas tiešām ir viens no Jūsu spilgtākajiem brīžiem!

In English here


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!