Raksts

Vienlīdzība arī propagandas pelavas vētot


Datums:
22. augusts, 2002


Autori

NRA


Viens no demokrātijas nesatricināmajiem balstiem ir visiem tās procesos iesaistītajiem garantētie vienādie spēles noteikumi. Katram pilsonim vēlēšanās ir dota viena balss – tiklab čaklajam kā sliņķim, tiklab apdomīgajam kā vieglprātim, tiklab tikušajam kā plencim, tiklab ordeņnesim kā dienderim.

Gluži tāpat ir ar deputātu kandidātu sarakstiem, ko apstiprinājusi Centrālā vēlēšanu komisija. Vienalga, kādi ir partiju reitingi, banku rēķini vai biedru skaits, vienalga, cik ilgs vai īss ir katras organizācijas mūžs, jebkurai pie vēlēšanām pielaistai listei patlaban ir likumos garantēta formāla vienlīdzība ar pārējām. Pirms tauta nav darījusi zināmu savu politisko izvēli, katram vēlēšanu sarakstam un katram deputātam neviens nedrīkst aizliegt būt pārliecinātam par savu uzvaru.

Patiesībā mēs, Neatkarīgā, un jūs, lasītāji, labi zinām, ka ne katrs saraksts ir spējīgs tikt pāri piecu procentu barjerai, kur nu vēl uzvarēt.

Daudziem šis būs veltu cerību un tukšas dižmanības laiks. Brīžiem ir grūti novaldīties, redzot, kā dažādi politikas āksti un šeptmaņi paģēr savas uz pāris mēnešiem iegūtās tiesības vērtēt viņus kā nopietnus pretendentus uz valsts varu. Tomēr 5. oktobris un pieci procenti visu noliks savās vietās.

Taču šī priekšvēlēlēšanu jezga ir ļoti nogurdinoša, tāpēc mēs saprotam citus masu saziņas līdzekļus, kas cenšas atvieglot savu dzīvi un jau šodien ar sabiedriskās domas aptaujām pūlas atdalīt vērā ņemamos politiskos spēkus no tiem, kas spējīgi vien maitāt gaisu. Tās ir mūsu kolēģu brīvas tiesības. Kaut gan paši sociologi vienmēr atgādina, ka aptaujas parāda sabiedrībā valdošās tendences izvaicāšanas brīdī, nevis prognozē vēlēšanu rezultātus. Savukārt Neatkarīgā ir nolēmusi savās slejās ievērot vienādus spēles noteikumus visiem Centrālās vēlēšanu komisijas apstiprinātājiem sarakstiem. Mēs iepazīstināsim jūs ar ikkatras 8. Saeimas vēlēšanām pielaistās listes kandidātiem. Tāpat mēs izvērtēsim šo sarakstu iesniegtās programmas, samērot solījumus ar Latvijas realitāti. Vienlīdz kritiski mēs pārbaudīsim tiklab reitingu galvgalā, kā astesgalā esošos, tiklab patriotus, kā Latvijas pēlējus, tiklab tukšiniekus, kā reklāmnaudas šķiedējus.

Mēs mērīsim visus varas pretendentus ar vienu olekti. Tomēr, kā saprotat, mērījumu rezultāti droši vien būs pavisam atšķirīgi. Būs neapmierinātība un apsūdzības tendenciozitātē.

Bet, ja ikkatrs saraksts jutīsies Neatkarīgās apskādēts, mēs patiešām būsim labi padarījuši savu darbu.

Jūsu Neatkarīgā


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!