Raksts

Vienādas iespējas un tiesības… Vai visiem?


Datums:
15. aprīlis, 2004


Autori

Dagnija Staķe


"Diena", 30.03.2004.

Dzimumu līdztiesības jēdziens attiecas arī uz vīriešiem, jo jebkuram cilvēkam ir jābūt vienlīdzīgām iespējām un tiesībām lemt par savu dzīvi

Runājot par dzimumu līdztiesības jautājumiem, nereti nākas sastapties ar viedokli, ka vīriešu un sieviešu nevienlīdzības problēmas ir mākslīgi uzpūstas. Tā, piemēram, daži žurnālisti mēģinājumus tās risināt interpretē kā ērtu iespēju “norakstīt tūkstošus”, arī parlamenta līmenī cīnītājām un cīnītājiem par dzimumu līdztiesību nākas sastapties ar neizpratni un intoleranci. Arī sabiedriskās domas aptaujas vēsta, ka problēmas it kā nav: liela daļa respondentu, jautāti, vai Latvijā pastāv dzimumu nevienlīdzība, atbild noraidoši. Detalizētāki pētījumi gan atklāj veselu problēmu spektru, kuras apvieno šis Latvijā pagaidām jaunais un ne visu izprastais vārdu salikums. Statistika liecina, ka sievietes Latvijā pelna mazāk nekā vīrieši, joprojām pastāv stereotipisks dalījums sieviešu un vīriešu profesijās, dzīvi ir priekšstati par vīrieti kā maizes gādātāju un sievieti kā pavarda sargātāju. Daudzi joprojām atbalsta šādu tradicionālo lomu sadalījumu kā vienīgo pareizo, tai skaitā arī pašas cietējas un cietēji, piekrītot spēlēt pēc vecajiem noteikumiem.

Minētie fakti norāda, cik nopietna īstenībā ir situācija —problēmas pastāv, taču sabiedrība ar grūtībām spēj to identificēt, vai arī par normālām un pieņemamām uzskata tādas parādības, ko Rietumos cenšas izskaust jau gadu desmitiem.

Pilnu “Dienas” tekstu lasīt šeit


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!