Raksts

Versijas par TP jauno iniciatīvu


Datums:
16. janvāris, 2009


Autori

Iveta Kažoka


Šodienas politikas notikums Nr.1 ir TP ierosinājums Saeimai atlaist pašai sevi.

Kādēļ iniciatīva nāk tieši no šīs partijas tieši šajā laikā? Pieņemot, ka šīs partijas vadošie cilvēki domā racionāli, manas versijas ir šādas:

A) Pieņēmums: iniciatīva ir domāta nopietni. Skaidrojums: TP ir aprēķinājusi, ka ārkārtas vēlēšanas būs jebkurā gadījumā. Ar šo soli tiek nošauti divi zaķi:

(1) Īsu laiku pirms visām trim vēlēšanām nav jāiet cauri referenduma procedūrai. Referendums TP ir maksimāli neizdevīgs, jo tajā cilvēkiem tiks atkal un atkal atgādināts, kādas bija Kalvīša/Godmaņa laiku neizdarības (lai mudinātu cilvēkus doties uz referendumu balsot par Saeimas atlaišanu). Šāds referendums neilgi pirms vēlēšanām aizēnos reklāmas kampaņas (kam TP šobrīd no visām partijām ir visvairāk naudas) un pašvaldību pagastveču argumentus savu pašvaldību iedzīvotājiem par iespējām no “savas” partijas izsist maksimālu labumu vispārēja resursu trūkuma apstākļos.

(2) Nav jāīsteno neviens no Zatlera ultimāta punktiem. Ja kaut kādu iemeslu dēļ TP ārkārtas vēlēšanas beigsies veiksmīgi, tad bez Satversmes grozījumiem, iespējams, varēs iztikt un jauno KNAB priekšnieku – iecelt tikai pēc saviem ieskatiem. Turklāt pēcvēlēšanu koalīcija 3,5 gadus (!!!) būs “pasargāta” no jaunām vēlēšanām.

B) Pieņēmums: iniciatīva ir domāta nopietni. Skaidrojums: TP ir aprēķinājusi, ka prezidenta rosināta Saeimas atlaišana aizņemtu pārāk daudz laika. Iespējams, ka līdz tam laikam: (1) būs nostiprinājusies opozīcija; (2) no TP dezertējuši redzami politiķi. Ar šo soli TP tad mēģina novērst “savējo” pārbēgšanu uz citām partijām, liekot viņiem izlemt par partejisko piederību pēc iespējas ātrāk (neatstājot izvēles iespējas laika trūkuma dēļ).

Problēma gan šeit ir apstāklī, ka arī Satversmes grozījumi prasīs ilgāku laiku. Opozīcija noteikti vēlēsies tiem “pieāķēt” tautas rosinātas Saeimas atlaišanas iespējas. Grozījumu projektam būs četras reizes jātiek skatītam Saeimā, katru reizi gūstot 2/3 atbalstu. Un pēc tam vēl Saeimai jānobalso par sevis atlaišanu. Arī, iespējams, ar divām trešdaļām.

C) Pieņēmums: iniciatīva nav domāta nopietni. Iespējamie skaidrojumi: (1) tempa pārķeršana no Zatlera (who’s the boss pierādīšana), aprēķinot, ka neizies ne viena, ne otra iniciatīva (vai droši zinot, ka īstenosies Zatlera iniciatīva) , bet ar šo soli pašvaldību vēlēšanās TP neizskatīsies kā partija, kas “turas pie varas”. (2) Vienkārši politisks manevrs, lai ienestu sajukumu koalīcijas (?) , opozīcijas (?) rindās, cerot uz savām labākajām politiskās manevrēšanas prasmēm politiski duļķainos ūdeņos.

Skaidrojums A1 man šobrīd šķiet visticamākais (nākamais pēc ticamības C1). Iespējams, ka ir arī kādi papildus apstākļi, kas TP ietekmīgākajiem cilvēkiem liek domāt, ka ārkārtas vēlēšanas viņiem šobrīd ir izdevīgas. Šeit gan viņi arī pamatīgi riskē – ja aptuveni vienlaicīgi notiek uzreiz 3 vēlēšanas, tad risks ir milzīgs. Visas olas vienā kurvītī. Ir iespējams gan visu iegūt, gan visu zaudēt. Situācija ir tik mainīga, ka uzdrošinos apgalvot, ka NEVIENS Latvijā nespēj droši prognozēt, kā tas viss beigsies.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!