Raksts

Valsts finansējums Latvijas partijām: kurp tālāk?


Datums:
15. novembris, 2017


Autori

Iveta Kažoka


Domnīca Providus sagatavojusi politikas kopsavilkumu par valsts finansējumu politiskajām partijām.

Politikas kopsavilkumā (pdfpdf) atrodama informācija par Latvijas partiju finansējumu, salīdzinājums ar citām valstīm, valsts finansējuma piešķiršanas mērķi, vēsture un reformu centienu hronoloģija. Noslēgumā piedāvāti varianti valsts finansējuma apjoma palielināšanai.

Kopsavilkuma galvenie secinājumi:

1) Valsts piešķirtais finansējums Latvijas partijām ir niecīgs gan salīdzinājumā ar citām ES valstīm, gan vērtējot tā īpatsvaru Latvijas partiju kopējos ienākumos – it sevišķi vēlēšanu gados.
2) 2012.gadā Latvija sāka pakāpeniski ieviest valsts finansējumu politiskajām partijām, apņemoties ik pēc dažiem gadiem vērtēt tā pilnveidošanas iespējas. Līdz pat 2017.gada beigām šāds vērtējums nav ticis veikts.
3) Pastāv vairāki veidi, kā iespējams jēgpilni palielināt valsts finansējuma apjomu Latvijas partijām:

    A) papildus esošajam finansējumam, piešķirot fiksētu finansējuma apjomu katrai partijai, kas pārsniegusi 2% barjeru, un kas ir pietiekams partijas administratīvo izdevumu segšanai;

    B) palielinot finansējumu, ko partija var saņemt par katru vēlēšanās, tai skaitā arī pašvaldību un/vai EP vēlēšanās, iegūto balsi;

    C) īpaši dotējot partijas darbu ar biedriem, starptautisko sadarbību, pētniecību, reģionālo nodaļu darbu.

    Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!