Raksts

Valsts bezdarbnieku politika


Datums:
08. maijs, 2009


Autori

Bezdarbnieka blogs


Šis ieraksts top guļot gultā. Es guļu un negribas celties, nav jau īsti iemesla. Ir dažreiz tādi rīti, kad vispār negribas pamoties, jo tu saproti, ka pasaule jau nemaz tā īsti tavu piecelšanos negaida. Pirmā sajūsma, par iespēju veidot labāku dzīvi arī noplakusi, bet to nomaina skarbās realitātes izjūtas.

Mana draudzene bezdarbniece no kaimiņsētas smilškastes vakar sūdzējās, ka negribot vairs neko. Viņa bez darba jau krietni ilgāk. Viņai esot vienalga, kas notiek ar valsti, ar viņu, ar dzīvokli. Reizēm šķietot, ka vieglāk ir nomirt. Tas man atgādināja bērnībā redzēto multeni Ezītis miglā. Kad Ezītis iekrita upē un domāja – ļaušu, lai upe mani ness, bet viņa kažoks kļuva arvien mitrāks. Visi zin, ar ko beidzās šis stāsts. Ezītis tomēr nokļuva galā un skaitīja zvaigznes. Bet vai mums būs kāds, kurš palīdzēs upi pārvarēt, ļaujot peldēt uz savas muguras?

Dažas dienas atpakaļ vēroju LTV raidījumu 100.pants. Tur NVA un VSAA dāmas bārstīja vispārzināmus faktus. Visspēcīgākie manuprāt tomēr bija divi ieteikumi – viens 4 mēnešu pabalstu izmantot 9 mēnešus un otrs kļūt par pašnodarbinātu personu. Turklāt otrajā gadījumā, pat, ja tu maksā visus nodokļus, persona netiek apdrošināta pret bezdarba gadījumu, jo tas redziet esot atkarīgs no pašas personas, atbrīvot sevi no darba vai nē. Cik oriģināli! Un piebildīšu – arī izdevīgi.

Valsts šībrīža politika ir likt visiem bezdarbniekiem kļūt par uzņēmējiem. Turklāt pašnodarbinātiem uzņēmējiem, jā atbildēt ar visu savu mantu (I.K.) un neveiksmes gadījumā nesaņemt nekādu atbalstu no valsts. Latvija es tevi mīlu! Šķiet gan, ka dažai labai darbiniecei derētu iziet tālāk par sava kabineta durvīm un tad gvelzt niekus.

Cita starpā gadījums, kas notika vakar trolejbusā man lika pārdomāt Rīgas Satiksmes dubultmorāli. Domāju daudzi no Jums ir redzējuši sabiedriskajā transportā situāciju ar bezbiļetniekiem un kontrolieri. Protams, ja bezbiļetnieks izskatās maksātspējīgs un nav ļoti agresīvs, tantiņas mēģina iekasēt naudu. Bet, kas notiek, ja bezbiļetnieks ir notetovēts no galvas līdz kājām netīrā sportatērpā? Kontrolieri izliekas, ka viņa nav, vai labākajā gadījumā liek izkāpt.

Kādēļ man, kā bezdarbniekam ir jāmaksā par braucienu, vai sodu, ja izskatos maksātspējīgs, bet kaut kādi tirliņi vienkārši brauc? Un esmu pilnīgi pārliecināts, ka manā gadījumā kontroliere nepakautrētos izsaukt policiju, turklāt augstākminētajā, nekas tāds nenotika. Un kur ir taisnība?

Lai Jums darba pilna diena, bet es vēl nedaudz pagulēšu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!