Raksts

Vai atzīsim sociālās tiesības Latvijā?


Datums:
16. aprīlis, 2002


Autori

Olafs Brūvers


"Diena", 05. 04. 2002.

Atbilde Zigurda L. Zīles rakstam “Visu varu Satversmes tiesai?

Satversmes tiesa ar šā gada 19.marta spriedumu lietā nr. 2001–12–01 atzina likuma «Par valsts pensijām» Pārejas noteikumu 26.punktu, kas paredzēja, ka strādājošiem pensionāriem pensija netiek izmaksāta pilnā apmērā, par neatbilstošu Satversmes 1.pantam un spēkā neesošu no sprieduma publicēšanas dienas. Šo spriedumu atzinīgi novērtēja ne tikai tās personas, kuras tas tieši skāra, bet arī Saeimas un citu valsts institūciju pārstāvji. Pamatoti tika uzsvērts, ka šis spriedums būtiski vairo katra iedzīvotāja uzticību tiesu varai, likumībai un tiesiskumam valstī un liek apzināties, ka indivīds Latvijā tomēr var panākt savu tiesību aizstāvību, kas ir ļoti svarīgi no cilvēktiesību viedokļa.

Zigurds L. Zīle savā rakstā Visu varu Satversmes tiesai? laikrakstā Diena 27.martā savukārt ir apšaubījis Satversmes tiesas spriedumā paustos secinājumus un tiesību interpretāciju, kā arī aizrādījis Satversmes tiesai par iejaukšanos likumdevēja kompetencē. Valsts cilvēktiesību birojs, uzskatot, ka šiem apgalvojumiem piekrist nevarētu, vēlētos izteikt par to savu viedokli.

Pilnu “Dienas” rakstu lasiet šeit


Satversmes tiesas spriedums "Par likuma “Par valsts pensijām” pārejas noteikumu 26. punkta atbilstību Satversmes 91. un 109. pantam"


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!