Raksts

Un vēl — atbalsts Kristai Baumanei


Datums:
13. novembris, 2008


Autori

Kārlis Streips


Vēl viena piebilde konkrēti Politikas.lv lietotājiem par Kristas Baumanes neseno blogu, kurā runa ir par portāla atbalstīšanu.

Reakcija uz Kristas blogu nebūt nav neparedzama. “Es neziedošu, jo mani cenzē”, “Es neziedošu, jo nepiekrītu saturam”, “Es neziedošu, jo acīmredzot Politika.lv pūš kādas partijas stabulē”, u.tml. Argumenti labākajā gadījumā apšaubāmi.

Par “cenzūru”. Politika.lv komentārus no lasītājiem dzēš tajos gadījumos, kad tie ir rupji, vulgāri vai cilvēku aizskaroši. Atsevišķos gadījumos kāds tiek banots vispār, jo ir pierādījis, ka bez rupjības, vulgaritātes un cilvēku aizskaršanas neprot dzīvot. Nesaprotu, kur ir radusies pārliecība, ka Internets ir visatļautības vide. Katrā gadījumā cilvēks, kurš prot tikai izspļaut “autors ir idiots” ne ar kādu inteliģences pakāpi neizceļas, tīri jābrīnās, kas šos eksemplārus ir audzinājis, nemaz nerunājot par to, cik daudz brīva laika viņiem acīmredzot ir pat tad, kad viņi strādā, piemēram, kādā ziņu aģentūrā vai valsts iestādē. Varētu padomāt, ka tur būtu daudz darāma darba, bet laikam ne. Visi portāli Latvijā apgalvo, ka tie pretojas, piedodiet, viskretiniskākajiem komentiem. Politika.lv to tiešām arī ievēro. Tas nenozīmē, ka tiek noraidīti komenti, kuros cilvēks nepiekrīt tam, ko ir rakstījis autors. Taču pretestību var paust arī pieklājīgi un civilizēti. Atsevišķiem ļautiņiem tas nav par spēkam. Tad viņiem ir jārēķinās ar “cenzūru.”

Un par portāla politiku. Pirmkārt jā, Politika.lv paustie viedokļi ļoti bieži saskan ar tiem viedokļiem, kurus aizstāv atsevišķas politiskas partijas. Un kas par to? Vai tie, kuri par to sūdzas, uzskata, ka portāla saturā drīkst būt tikai kaut kas tāds, kas neatbilst nevienas politiskas partijas vai kustības uzstādījumiem? Diez vai tas vispār būtu iespējams. Un kas tad īsti tas ir, kas atsevišķiem Politika.lv lasītājiem tik ļoti nepatīk? Pārliecība, ka valstī ir vajadzīgs tiesiskums? Iecietība? Sapratne, ka pasaule ir plašāka par individuāla letiņa nabas vietu? Vēlme valstī ieraudzīt godīgu pārvaldes iekārtu? Protams, Latvijā ir cilvēki, kuriem ir investīcijas vēlmē neko no tā, kā šīs lietas notiek patlaban, nemainīt. Ja visi komentētāji šeit būtu spiesti atklāt, kas viņi ir un ko pārstāv, nāktos konstatēt, ka daži no tiem, kuri tik ļoti bļauj par portāla “angažētību” paši nemaz nav tik kristāltīri no politiskām un politekonomiskām saitēm.

Es atbalstu Kristas Baumanes aicinājumu un esmu to arī atbalstījis materiālā nozīmē. Padomājiet, lūdzu, visi kritiķi par to, ka te tomēr Jums ir vieta, kur lasīt saistošu saturu un arī to diskutēt. Ja viss, kas ir vajadzīgs, ir izgāzt žulti, tas, protams neko nemaksā, un priekš tam ir citi portāli mūsu valstī (nevienu vārdā nesaucot). Ja savukārt ir pārliecība, ka portāls ar savu ļoti, ļoti daudzpusīgo saturu tomēr ir vajadzīgs, tad kāpēc nepiemest kādu latu? Arī tad, ja portāla saturā ir tas, kam lietotājs nepiekrīt? Spēja par to izteikties tomēr ir priekšrocība. Atver maciņu. Gabals taču nenokritīs.

Vēlreiz jauku visiem dienu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!