Raksts

Top jauns pētījums par korupciju


Datums:
19. jūlijs, 2001


Autori

Valts Kalniņš


Foto: AFI

Vasaras beigās Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Valts Kalniņš prezentēs pētījumu "Tiesu vara un korupcija", kas tapis vairāk kā divu gadu garumā. Piedāvājam ieskatu pētījuma ievadā.

Iestāšanās Eiropas Savienībā un korupcijas novēršana ir divas no Latvijas svarīgākajām prioritātēm. Šī pētījuma mērķis ir daudzšķautnains – noskaidrot, kā Latvijas tiesu vara veic savu lomu korupcijas novēršanā, kāda vispār ir šī loma, kādas starptautiskās normas darbojas šajā specifiskajā jomā un kā novērst konstatētos trūkumus Latvijas tiesu varā. Pētījuma ideju 1998. gada nogalē ierosināja Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš, reaģējot uz Eiropas Komisijas konstatēto par likuma varas un tiesu vājumu, kā arī izplatīto korupciju Latvijā un citās ES kandidātvalstīs. Vairāk nekā divu gadu laikā ar Sorosa fonda – Latvija atbalstu institūts veica pētījumu, kura rezultāti ir apkopoti šajā ziņojumā.

Pētījumā saskaras divas svarīgas Eiropas Savienības un Latvijas integrācijas dimensijas. Pirmkārt, runa ir par tā saukto Eiropas Savienības trešo pīlāru (kopīgā iekšlietu un tieslietu politika), kas ir salīdzinoši jauna un dinamiskā attīstībā esoša ES integrācijas sfēra. Domājams, ka jau šajā desmitgadē Latvija iesaistīsies kopīgajā iekšlietu un tieslietu politikā kā pilntiesīga ES dalībvalsts. Ņemot vērā to, ka svarīgākais tieslietu politikas stūrakmens ir spēcīga un neatkarīga tiesu vara, šīs jomas sakārtotība ir nepieciešams priekšnoteikums Latvijas kļūšanai par ES dalībvalsti.

Otrkārt, ir grūti pārvērtēt korupcijas novēršanas nozīmi Eiropas integrācijas procesā. Korupcija un līdz ar to neefektīva un neleģitīma valsts pārvalde gan traucē nostiprināt likuma varu, gan apgrūtina ekonomisko izaugsmi un tautsaimniecības konkurētspēju. Tieši likuma vara un tautsaimniecības konkurētspēja ir priekšnoteikumi valsts uzņemšanai Eiropas Savienībā. Lai gan korupcijas novēršana un apkarošana ir veicama ar dažādām metodēm, piemēram, pārvaldes procesu atklātību un sabiedrības izglītošanu, arī valsts spēja un gribēšana rūpīgi izmeklēt korupcijas gadījumus un sodīt vainīgos ir svarīga. Izmeklēšanā un sodīšanā prokuratūrai un tiesām ir izšķiroša nozīme. Tāpēc tiesu varas loma korupcijas novēršanā atrodas divu augstāk aprakstīto dimensiju krustpunktā. Turklāt tiesu varas lomu korupcijas ierobežošanā nedrīkst reducēt tikai uz sodu piemērošanu, bet šai lomai jāizpaužas dažādu preventīvu un izglītojošu pasākumu veidā pašas tiesu varas institūciju iekšienē.

Šajā pētījumā ir izteikta virkne secinājumu par Latvijas tiesu un prokuratūras darbību korupcijas novēršanas un apkarošanas kontekstā. Balstoties uz pētījumā iegūtajiem faktiem, ir norādītas dažas no vājajām vietām un iespējamie veidi to uzlabošanai.

(…) Protams, pētījumā nav nedz mēģināts atklāt konkrētus korupcijas gadījumus, nedz arī sniegt receptes, kuras garantētu korupcijas pilnīgu izskaušanu. Taču ir virkne priekšlikumu, kuru realizēšana pēc autora domām būtu lietderīga un kuri, jādomā, var izraisīt diskusijas. No šīm diskusijām, savukārt, varētu izaugt reformas, kas nostiprinātu Latvijas prokuratūru, tiesas un likuma varu kopumā. Tas ir svarīgi, jo bez stipras tiesu un likuma varas Latvija nebūs stipra valsts vienotā Eiropā.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!