Atslēgvārdi:

Svētkos par svētkiem un ēšanu 10

Labrīt, lasītāji!

Vispirms laimīgus Latvijas neatkarības deklarācijas apstiprināšanas svētkus visiem tiem, kuri šodien tos atzīmē. Kur bijāt 1990. gada 4. maijā? Es biju Augstākās padomes, tagad - Saeimas namā, tulkoju procesus ārvalstu žurnālistiem, kuri tur bija sapulcējušies lielā barā. Laikā, kad telefona savienojums ar ārzemēm bija jāgaida trīs dienas un ilgāk, Augstākajā padomē bija instalētas līnijas, pa kurām varēja zvanīt pa tiešo. Kad deklarācija bija apstiprināta, zvanīju mammai Čikāgā.

Iesaki citiem:

Viņa nebija mājās. Tobrīd pie viņas viesojās draugi no Latvijas, un acīmredzot viņi kaut kur gāja nosvinēt notikušo. Joprojām neesmu pārliecināts, ka ir atbalstāma Valsts prezidenta doma, ka turpmāk 4. maijs būtu saucams par Neatkarības atjaunošanas dienu, jo neatkarība tika atjaunota tikai 1991. gada 21. augustā, taču varu akceptēt kaut ko tādu, ko vakar manā radio raidījumā teica starptautiski pazīstamais jurists Egils Levits, proti -- 1990. g. 4. maijā neatkarības atgūšanas process sākās un 1991. g. 21. augustā tas bija pabeigts. Vienādi vai otrādi, prieks par notikušo nezūd. Starp citu, it īpaši gados jaunākus lasītājus mudināšu Latvijas radio arhīvā atrast sarunu ar E. Levitu. Ja ir caurumi zināšanās par to, kas īsti notika 4. maijā un nedēļās pirms tam, no viņa teiktā to var uzzināt.

Otra lieta, par kuru šodien priecājos, ir kolēģis Juris Šleiers no žurnāla "Klubs." Žurnāla "Garšīgs" maija numurā viņš raksta par gastronomiskiem priekiem un piedzīvojumiem. Omārus ēdis svaigi noķertus, globāli pazīstamā šefpavāra un televīzijas raidījumu vadītāja Gordona Remsija vienā no galvenajiem un ar Mišelina zvaigznītēm aprotātajiem restorāniem ēdis. Taču, "vairāk reti nekā bieži" J. Šleiers iegriežas arī Makdonaldā. Viņš raksta par izsmalcinātiem draugiem, kuri par to vīpsnā, un pilnīgi pamatoti norāda, ka viens šāds tipāžs mierīgi leksē iekšā kebabus un šašļikus, kurus tikpat labi var uzskatīt par pusfabrikātiem, tāpēc vīpsnāšana varbūt nav vietā. Bet J. Šleiers Makdonaldā ēd tāpēc, ka tur ir garšīgi. Pilnīgi viņam piekrītu. Protams, esmu Amerikā dzimis eksemplārs, Makdonaldus es pazīstu kopš bērnības (ja kas, tad arī mana vecāmamma, kas bija tradicionāla latviešu sieviete, kuras kotletes bija gaisīgas, ķimeņmaizītes lika mēli norīt, un kartupeļu salāti bija leģenda, reizēm mazbērnu kompānijā ēda Makdonalda hamburgeru), taču esmu viens no tiem, kurus J. Šleiers min savā slejā, proti - ļaudis, kuri ir pārliecināti, ka nekur pasaulē neviens negatavo frī kartupeļus labāk par Makdonaldu. Kādreiz tie tika gatavoti lopu taukos, un tad tie bija vēl sātīgāki, bet arī tagad tie ir daudz, daudz labāki par frī, kurus tirgo citās Latvijas ēstuvēs. Iemesls, kāpēc Makdonalda ēdieni daudziem garšo, nav tālu meklējams. Lielākoties tā ēdienos ir divas lietas, kas apmierina ēstgribu un garšas sajūtu, proti -- tauki un sāls. Taču tur ir arī svaigi salāti un tomāti, gurķi u.c. Veselīgs ēdiens tas noteikti nav, bet ar mēru izmantots, tas nav arī kliedzoši neveselīgs. Paldies Jurim!

Jauku visiem dienu!

Iesaki citiem:
Creative commons c6ae3e51884b139b45a669ce829ac99646bf0ceb328fc95963f1703a58a032d0 CREATIVE COMMONS LICENCE ĻAUJ RAKSTU PĀRPUBLICĒT BEZ MAKSAS, ATSAUCOTIES UZ AUTORU UN PORTĀLU PROVIDUS.LV, TAČU PUBLIKĀCIJU NEDRĪKST LABOT VAI PAPILDINĀT. AICINĀM ATBALSTĪT PROVIDUS.LV AR ZIEDOJUMU!

Komentāri (10) secība: augoša / dilstoša

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs


Juris Kaža 05.05.2010 22:59
Kārli, kas esi jau sen atklāts par citiem savas dzīves aspektiem, tagad arī iznācis no slēpņa/skapja kā mekdonaldists :). Un arī es atzīšos, ka sagribās Big Tasty un tici man, tas arī tāds ir.

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Ieva 05.05.2010 16:00
Es reiz sastapu paziņu, biroja darbinieku veikalā pie kases. Viņš bija nopircis pusdienām tās paciņzupeles, kurās sāls tiešām ir ne pa jokam daudz, kā arī tā sauktos šokolādes batoniņus. Kāpēc nepasūtīja kādu kebabu/burgeri nezinu, lai gan viņa pirkums kopā it kā bišķi lētāk sanāca. BET JAUTĀJUMS, kur ir tādas reālas alternatīvas cilvēkiem, kam tāda īsta pusdienas pārtraukuma nav (jātrādā, kad ir ko, un pārējā laikā jābūt mūžīgā gatavībā)? Un ja nav ledusskapja, tad no mājām neko prātīgu... Kur, piemēram, ir salāti, kas, par tādiem pārtapdami, nav kļuvuši 4-5 reizes dārgāki par konkrētajām izejvielām. Kur ir vismaz maizītes ar visdažādākajiem riekstiem/sēkliņām, turklāt kārtīgā daudzumā un atkal jau bez baismīga uzcenojuma?

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

juris 05.05.2010 13:09
Pirms 4. maija es biju Daugavas stadionā un kopā ar citiem nobalsoju par to pašu, par ko balsoja 4. maijā Jēkaba ielā.
vienīgā atšķirība - par balsojumu stadionā nevienam neiedeva Sarkanā Karoga ordeni, kā šitiem Kurdjumovveidīgajiem.

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs


Kārlis Streips > Ainars 05.05.2010 08:47
Saruna bija 3. maijā, plkst. 18.15 LR arhīvā vajadzētu būt. Un Krišs, zobs sasāpējās vai? Arī svētkos cilvēki ēd.

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs


Krišs 04.05.2010 19:27
nu vismaz svētkos nevajadzēja klaji izrādīt savu rīmas dabu...varēja to otro daļu atstāt rītdienai..

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Diesel 04.05.2010 16:56
Sveiciens visiem svētkos! Par spīti negācijām, novēlu saglabāt optimismu un strādāt, lai Latvija būtu labāka!

Es svētkus svinēšu ģimenes un draugu lokā - gan bez hamburgeriem, taču ar Latvijas ēdieniem un pudeli Laurent Perrier šampanieša. Labprāt šādā reizē iedzertu malku Latvijā ražotā dzirkstošā, taču Rīgas Šampanietis diemžēl nav nekas jauks:)Priekā!

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs


FZSS 04.05.2010 16:23
es ar laikam esmu pa daļai jeņķis-man garšo cola:DDDDDDDDDD

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs


Ainars 04.05.2010 14:55
Labprāt noklausītos to sarunu ar E. Levitu, kurā datumā tā tieši notika?

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Aivars V. 04.05.2010 14:26
Par 4.maiju īpašu strīdu nav,ja neskaita nianses.Mani uztrauc eijafjatlajegidla.Ja viņš ir izmetis gaisā pietiekami daudz sēra dioksīda,tad rudens sāksies jau maijā,vai vēlākai jūnijā.Var aizbraukt uz islandi un nopērt ar žagariem to vulkānu.
Vēl vairāk noskaņu bojā neredzētās ziepes meksikas līcī.Štrunts par BP,bet neviens nezin īsti ko iesākt.Cilvēks tur īsti nevar tikt klāt jo ūdens spiediens 1500 tonnas uz kadrātmetru.No apakšas spiediens ir vēl daudz lielāks.Tur pat ar kodollādiņu nav garantijas,ka varētu aizkausēt urbumu.Bet slīps urbums no sāniem var ilgt 3 mēnešus,lai atslogotu pirmo urbumu.Jēziņ pa 3 mēnešiem var pieķēzīt vismaz atlantijas okeānu ne tikai meksikas līci.Vārdu sakot tāda tehnogēnā katastrofa vēl pasaules vēsturē nav redzēta!

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Eglītis 04.05.2010 12:25
Interesants savienojums neatkarība un omāri, kā nu kuram, bet citam nekas.

Citi autora darbi
Streips 165x152

Skumja pašdarbība 16 Autors:Kārlis Streips

Streips 165x152

Grimstošais kuģis 3 Autors:Kārlis Streips

Streips 165x152

Privātpersona Nils 1 Autors:Kārlis Streips