Raksts

Stulbums neatmaksājas


Datums:
04. decembris, 2008


Autori

Vjačeslavs Dombrovskis


Tagad Latvija tiešām ir slavena.

Wall Street Journal tikko publicēja rakstu par Dmitrija Smirnova aizturēšanu. Latvijas „know-how” cīņā ar finanšu krīzēm atzīmēja arī Pauls Krugmans, šī gada Nobela prēmijas laureāts ekonomikā. Latvijas varas institūcijām un Drošības policijai ir nopietns iemesls būt lepniem par savu darbu: miljoniem cilvēku visā pasaulē var no sirds izsmieties par to, kā mēs šeit apkarojam krīzi. Protams, var rasties jautājums, piemēram, ko ārzemju investori nodomās par Latviju, izlasot Wall Street žurnālā publicēto rakstu. Vai tas varētu viņus atturēt no biznesa darījumiem mūsu valstī, tādā veidā samazinot ārzemju investīciju plūsmu? Iespējams. Varbūt Drošības policijai vajadzētu uzsākt izmeklēšanu par savām darbībām, kas apdraud šīs valsts makroekonomikas stabilitāti, aizbiedējot ārzemju investorus un citus prātīgus cilvēkus.

Bet ja nopietni, vai šī jaunā kriminālā kodeksa daļa ir vārda brīvības pārkāpums? Es domāju, ka ir, un ceru, ka kādu dienu juristi tam pieliks punktu. Iespējams Dmitrijam Smirnovam vajadzētu iesūdzēt Drošības policiju tiesā, un, ja nepieciešams, griezties arī Eiropas Cilvēktiesību Tiesā.

Neatkarīgi no šīs innovatīvās likumdošanas juridiskās interpretācijas, esmu pārliecināts, ka ekonomiski mēs redzam stulbumu gigantiskos apmēros. Informācijas plūsmas un debašu ierobežojums padarīs ekonomisko situāciju tikai sliktāku. „Parastie cilvēki” nav stulbi. Viņi redz, ka valdība aktīvi cenšas no viņiem slēpt informāciju. Un tieši tas rada satraukumu un nervozitāti. Cilvēki redz, ka, vismaz pēc pēdējo mēnešu pieredzes, lai prognozētu, kas notiks rīt, jāskatās, ko valdība noliedz šodien. Ja valdība grib novērst paniku, tai pirmkārt vajadzētu pašai pieturēties pie patiesības.

In English here


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!