Raksts

Strīdīgo pantu svītro, jautājums par politiķa godu un cieņu paliek


Datums:
27. jūnijs, 2003


Autori

Dita Arāja


"Diena", 25.06.2003.

Pēc Saeimas lēmuma no Krimināllikuma (KL) svītrot 91.pantu, kas paredz sodu par apzināti nepatiesu ziņu izplatīšanu par deputāta kandidātu, KL palikušais pants par neslavas celšanu amatpersonai vai tās goda un cieņas aizskaršanu būtībā tāpat nodrošina amatpersonas vai politiķa privilēģijas attiecībā pret pārējiem valsts iedzīvotājiem. Piedevām svītrotajā pantā paredzētais sods līdz 50 minimālajām mēnešalgām likumā palicis, tikai iekļauts citā pantā — par jebkuras personas cieņas pazemošanu.

Dienas aptaujāto juristu vidū nav vienprātības, vai arī atlikušais iespējami diskriminējošais pants jāsvītro. Skaidrību pagaidām nevieš arī Satversmes tiesa (ST), kas ierosinājusi lietu pēc Dienas sūdzības ar lūgumu par Satversmei neatbilstošiem atzīt divus minētos KL pantus, kuri īpaši aizsargā amatpersonu godu un cieņu. Lēmumu, vai Dienas prasība jau ir apmierināta līdz ar KL grozījumiem, ST varētu pieņemt jūlija vidū, Dienu informēja ST preses sekretāre Ingrīda Stroda.

Pilnu “Dienas” tekstu lasīt šeit


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!