Pētījums

Stereotipi Latvijas presē


Gads:
2000
Organizācija:
Latvijas Universitāte


Autori

Sergejs Kruks


Pētījuma uzdevums bija noskaidrot, kādus etniskos un ideoloģiskos stereotipus kultivē seši nacionālie dienas laikraksti (Diena, Neatkarīgā Rīta Avīze, Lauku Avīze, Час, Республика, Панорама Латвии) un žurnāli (Rīgas Laiks, Santa, Люблю).

Pētījums aptver 1999.gada publikācijas.

Satura analīze uzrādīja, ka presē biežāk tiek atražoti esošie stereotipi, to kritiskā apspriešana ir reta. Latviešu presē negatīvie stereotipi par sevi parādās starptautiskājā kontekstā – latvieši salīdzina sevi ar eiropiešiem un citiem ārzemniekiem. Daudz negatīvo pašstereotipu ir lasītāju vēstulēs. Savukārt stereotipu par Latvijas krieviem, čigāniem un ebrejiem ir salīdzinoši mazāk.

Prese visumā korekti atspoguļo noziedzību, neakcentējot iesaistīto personu etnisko piederību. Analizētajos medijos ir niecīgs skaits pragmātisku rakstu, kas apspriestu jautājumus, kas ir saistīti ar sociālo grupu attiecībām kultūru kontakta situācijā (atrastas 3 publikācijas gada laikā).

Internetā publicētajā pētījumā ir iekļauti kvalitatīvās un kvantitatīvās analīzes rezultāti, bet kontentanalīzes tabulas atrodamas Latvijas Universitātes Komunikācijas studiju nodaļas publicētajā brošūrā Daudzveidība III.

(Stereotipi Latvijas presēpdf)

Pētījumu finansē Sorosa Fonds – Latvija


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!