Pētījums

Speak up: Empowering Citizens against Corruption


Gads:
2015
Autori:
Mariya Gorbanova
Organizācija:
Trasparency International


Autori

Mariya Gorbanova


Foto: Vāka foto

Ko nozīmē ziņot par korupcijas gadījumu, kā to darīt, sevi aizsargājot, kā mudināt sabiedrību neklusēt, ja kāds kļuvis par korupcijas liecinieku vai upuri?

2013.gadā Transparency International veica apjomīgu pētījumu par sabiedrības attieksmi pret korupciju, kura rezultāti liecināja, ka cilvēkus šis jautājums ļoti satrauc un viņi grib redzēt pārmaiņas, un saprot, ka paši piedalās procesos un var tos ietekmēt. Taču vienlaikus dati par ziņošanas gadījumiem neliecināja, ka iedzīvotāji nopietni iesaistās korupcijas apkarošanā.

Šis pētījums piedāvā piemērus, kā izaicināt cilvēkus ar uzskatu, ka viņi paši neko lietas labā nevar izdarīt. Salīdzinošajā pētījumā apskatītas septiņas Eiropas valstis – Čehija, Grieķija, Ungārija, Īrija, Latvija, Lietuva un Luksemburga, pētot katras valsts korupcijas ziņošanas tiesisko ietvaru, kā funkcionē un kādas iespējas dod katras valsts Korupcijas apkarošanas birojs.

(Speak up: Empowering Citizens against Corruptionpdf)

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!