Raksts

PROVIDUS pasākums festivālā LAMPA: svaigas politiskas idejas Ziemeļeiropai


Datums:
11. jūnijs, 2017


Autori

Krista Baumane


Ko Ziemeļeiropai piedāvā Pirāti un Feministes? Vai nākotnes politiskajā piedāvājumā tādas vērtības kā cilvēktiesības, atklātība, vides ilgtspēja, līdztiesība un empātija gūs pārsvaru pār tautas ilgām pēc stingrās rokas, kam pakļauties un paklausīt? Vai mums vajag Eiropas līmeņa politiskas partijas? Kā veiksmīgi izveidot jaunu partiju un uzrunāt vēlētājus 21. gadsimtā?

Šogad demokrātijas festivālā LAMPA PROVIDUS rīkos diskusiju par jaunām politiskajām idejām un kustībām, kas pēdējā laikā ir parādījušās Eiropā, it sevišķi Ziemeļeiropas valstīs. Jaunās politiskās kustības – politiskās partijas vai organizācijas – pārkāpj ierasto kreiso un labējo partiju dalījumu. Tās piedāvā svaigas un inovatīvas idejas, kā arī eksperimentē ar jauniem sabiedrības iesaistes modeļiem un atbalsta demokrātijas pamatvērtības.

Diskusijā piedalīsies Ufe Elbeks (Ufes Elbeka biogrāfijapdf) Dānijas parlamenta pārstāvis, partijas Alternativet politiskais līderis un bijušais Dānijas Kultūras ministrs, Smarijs Makkārtijs (Smari Makkārtija biogrāfijapdf) Īslandes parlamenta pārstāvis un Pirātu partijas dibinātājs, Gudruna Šīmane (Gudrunas Šīmanes biogrāfijapdf), Zviedrijas Feministu partijas līdzdibinātāja.

Diskusijas laikā dalībnieki pastāstīs par to, kā viņu partija atšķiras no ierastajiem politiskajiem spēlētājiem, daloties ar noderīgiem piemēriem un kļūdām, no kurām mācīties, domājot par politikas veidošanu un sabiedrības līdzdalību. Diskusiju vadīs PROVIDUS direktore Krista Baumane.

Norises vieta un laiks: Cēsu pils parks, skatuve Uzzibsnī, piektdien 30. jūnijā plkst. 16.00-17.30.
Diskusija notiks angļu valodā ar tulkojumu latviešu valodā.

Doma par šādu sarunu radās pagājušā gada rudenī, PROVIDUS rīkotajā sabiedriskās politikas forumā, kur dalībnieki diskutēja par politisko partiju izaugsmes un jaunu ideju nepieciešamību, lai tās varētu stāties pretī populisma draudiem un saglabātu savu aktualitāti 21. gadsimtā. Priecājamies turpināt jau aizsākto diskusiju ar jaunākajiem politiskajiem spēlētājiem Eiropā, kas Latvijā līdz šim ir mazpazīstami, bet varētu būt īpaši interesanti, ņemot vērā to, ka nākošgad ir Saeimas vēlēšanas un vasara būs auglīgs laiks jaunu politisku kustību dibināšanai.

Šī diskusija rīkota ar ES programmas Eiropa Pilsoņiem un Dānijas kultūras institūta atbalstu. Par pasākuma saturu ir atbildīgs PROVIDUS.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!