Raksts

PROVIDUS atzinums par svarīgākajām atziņām no LAMPAs diskusijām par administratīvi teritoriālo reformu


Datums:
06. augusts, 2019


Autori

Iveta KažokaLīga Stafecka


Providus vadošo pētnieču Ivetas Kažokas un Līgas Stafeckas atzinums par varīgākajām atziņām no LAMPAs diskusijām par administratīvi teritoriālo reformu.

Ar pilnu atzinuma tekstu iespējams iepazīties šeitpdf.

Domnīca PROVIDUS, kā arī Valsts Kontrole šī gada festivālā LAMPA organizēja divas diskusijas par administratīvi teritoriālo reformu. Ar šo atzinumu domnīca PROVIDUS informē par šo diskusiju atziņām, kuras var noderēt, izstrādājot konceptuālo ziņojumu par administratīvi teritoriālo iedalījumu un reformai nepieciešamos likumprojektus.

Lai gan abās diskusijās izskanēja dažādi viedokļi par administratīvi teritoriālo reformu, tomēr kopumā tie bija reformai atbalstoši.

Galvenās iespējas, kuras var radīt pašvaldību teritoriju pārskatīšana, diskusiju dalībnieku acīs bija šādas:

•Iespēja labot iepriekš veiktās administratīvi teritoriālās reformas kļūdas, kur Latvijas pašvaldību karte tika izveidota tik neviendabīga, ka mazākās pašvaldības nespēj nodrošināt saviem iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus;

•Iespēja atrisināt Latvijas pašvaldību sadarbības līdzšinējās problēmas, kur pakalpojumu kvalitātes vai administratīvi resursu lietderīgas izmantošanas vārdā tām būtu vajadzējis sadarboties, taču tās nav šīs sadarbības iespējas izmantojušas (piemēram, tādēļ, ka starp novadu mēriem ir sliktas attiecības vai tādēļ, ka no šīs sadarbības viens no novadiem iegūtu vairāk nekā cits);

•Iespēja stiprināt Latvijas reģionālos attīstības centrus tā, lai depopulācijas apstākļos katrā no Latvijas etnogrāfiskajiem novadiem būtu vismaz pa kādam ilgtspējīgam vilcējspēkam;
•Iespēja vismaz dažās jaunajās pašvaldībās mazināt liekus administratīvus tēriņus (piemēram, uz grāmatvedību), pievienojot mazāk efektīvi pārvaldītas teritorijas tām teritorijām, kuras jau šobrīd tiek labāk pārvaldītas.

Atzinums “PROVIDUS atzinums par svarīgākajām atziņām no LAMPAs diskusijām par administratīvi teritoriālo reformu” ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par atzinuma “PROVIDUS atzinums par svarīgākajām atziņām no LAMPAs diskusijām par administratīvi teritoriālo reformu” saturu atbild Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!