Raksts

PR sižets vai neliela utopija Latvijas ārēs?


Datums:
04. aprīlis, 2013


Autori

Mediji pirms vēlēšanām


Pārdomas par LTV1 Baldonei veltīto pirmsvēlēšanu izvērtējumu

[šī ieraksta autore: Iveta Kažoka]

Trešdien LTV1 “Panorāma” turpināja savu pirmsvēlēšanu sižetu sēriju “Mēri, Vērtē, Balso”, kuros apskata, kā dažādu pašvaldību deputātiem veicies ar solījumu pildīšanu iepriekšējo četru gadu laikā. Todien bija kārta Baldonei.

Diemžēl iepriekšējos sižetus nebiju redzējusi, tādēļ Baldones stāstu skatījos bez jebkāda konteksta par to, kā un pēc kādiem principiem tika vērtētas citas pašvaldības.

Vai ziniet ko sapratu, to noskatoties? To, ka nezinu, kādēļ sižets bija tieši tāds, kāds tas bija. Man kā skatītājai nav veida, kā noskaidrot, kura no divām iespējām labāk izskaidro tās saturu:

1. Optimistiskā versija. Baldone ir maza paradīzīte Latvijas kopumā drūmajās reālijās, kur 6 no 7 nejauši satiktajiem cilvēkiem būs sajūsmā par pašvaldības darbu un septītais piebildīs, ka tikai bērnu pasākumus vajag vēl vairāk! Nepildītu solījumu nav, tādēļ par tiem nav pat vērts jautāt. Vērā ņemamu alternatīvo viedokļu uz pašvaldības darbu nevalstiskajā sektorā arī nav – vienīgā problēma ir nejēdzīga opozīcija, kurai nekāda alternatīva piedāvājuma nav, tik klišejiskas frāzes par to, ka vajag vairāk drosmes, jo “nākotne sākas šodien”;

2. Pesimistiskā versija. Šis ir PR sižets, kur komanda nav pat papūlējusies atvērt CVK mājaslapā atrodamās 2009.gada vēlēšanu programmas un paanalizēt solījumu izpildi, vai pamēģināt izveidot daudzpusīgāku skatu uz pašvaldības darbu.

Nezinu, kura no versijām ir ticamāka, bet mans galvenais pārmetums radošajai komandai – ja realitātei atbilst optimistiskā versija, tad man kā skatītājai būtu bijis jāiedot vairāk informācijas, lai es varētu pārliecināties, ka LTV1 ir profesionāli izdarījis savu darbu.

Piemēram,

a) ja tiek izmantoti pat 7 garāmgājēji un visiem bija tik līdzīgs viedoklis, būtu noderējis skaidrojums par to, pēc kāda principa viņi tika atlasīti (cerams, ka ne blakus attiecīgās pašvaldības iestādēm! cerams, ka nefiltrējot pašvaldībai neglaimojošos viedokļus!)

b) ja patiešām pašvaldības vadībā esošā partija visus savus 2009.gada solījumus izpildījusi (goda vārds, Baldonē tie ir diezgan konkrēti, pieejami CVK lapā – nupat pārbaudīju!) un par tiem nav pat vērts ko pajautāt, skatītājam tas būtu jāzina. Kas zin, varbūt pirmais tāds fenomens Latvijas vēsturē!

c) ja “opozīcijas partijas” cilvēks patiešām nepateica par pozīcijas darbu vai piedāvātajām alternatīvām neko konkrētāku un saturiski vērtīgāku par to, ko LTV1 atskaņoja, arī tas būtu bijis skatītājam jāpasaka – proti, ka žurnālisti mēģināja, bet tā arī Baldonē nespēja atrast kādu saprātīga, konstruktīva viedokļa paudēju (politikā, NVO, vietējos medijos), kas nav apmierināts ar pašvaldības darbu un spēj argumentēti to pamatot.

Ja nav šādas metodoloģiskas informācijas, kas ļautu ticēt, ka sižeta veidošanā izmantoti labas žurnālistikas principi, tad saturiski diemžēl skatītājam nav veida, kā šādus materiālus nošķirt no PR.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!