Raksts

Pirmsvēlēšanu labdarības paisums


Datums:
29. septembris, 2010


Autori

Reklāmu novērotāji


Pēdējās 2 nedēļās pirms vēlēšanām apskatāmo un aizdomīgo materiālu skaits patiešām jau sasniedz vājprātīgus apmērus - un atkal ne lauvas, bet drīzāk dinozaura tiesu no visiem materiāliem aizņem krievu mediji, latviešu medijiem atstājot tikai skudras tiesu.

Pagājušā trešdiena gan nepārspēja vakardien uzstādīto kolēģes rekordu ar 35 iespējamajiem slēptās reklāmas gadījumiem, bet tik un tā izcēlās ar vairāk nekā iespaidīgu ciparu – 28 (un tikai divi no tiem – latviešu medijos), kas liek krievu medijus šajā laikā nodēvēt par pseidomedijiem. Kāpēc tas tā? Vai krievu mediji, būdami faktiski paralēla informatīvā telpa, seko kaimiņzemes mediju “kvalitātes” standartiem, tikai “putinizācijas” un “medvedevidizācijas” vietā Latvijā pirms vēlēšanām realizē “šleserizāciju” un, kā šodien redzēsiet – arī “‘šeiņinizāciju”?

Tieši “Čas” izdevējs Aleksejs Šeiņins ir pagājušās trešdienas mediju iespējamo slēpto reklāmu galvenais varonis. Vislielāko sašutumu kolēģu – krievu mediju monitorētāju – vidū izraisīja “Subbota” raksts “АТИС ЖДЁТ АНГЕЛА” (numur 1 materiālu numerācijā zem raksta), kurš veltīts Šeiņina pirmsvēlēšanu labdarības uzplūdam. “Pretīgi, ka labdarību izmanto aģitācijai”, “Protams, jauki, ka palīdz cilvēkiem, bet nožēlojami ir to darīt tik klaji savtīgos nolūkos!” – kolēģu komentāri. PLL iestājas par Bībeles mācību skolās, bet izskatās, ka paši šo grāmatu nav lasījuši, jo Bībelē ir mācīts labus darbus darīt klusībā, nevis izbazūnējot tos ar milzīgām publikācijām centrālajā presē. Tikpat derdzīgs bija Šeiņina atspoguļošanas raksts Časā “Там, где начиналась дорога в ад” (#2), kura pamattēma par ebreju geto muzeja atklāšanu. Kolēģi uzskata, ka šāds “ļoti pretīgs raksts” varētu drīzāk pat panākt pretējo efektu – atņemt PLL balsis. Par Šeiņina aktivitātēm bija vēl viens raksts “Subbotā”, savukārt “Ļubļu” publicējis garu aprakstu par Šeiņinu un viņa ģimeni (#4) – redz, izrādās, ka ne visiem PLL politiķiem ir iebildumi pret privātās dzīves atspoguļojumu, protams, ja vien atspoguļots tiek tikai tas, kas ir pasūtīts tikt atspoguļotam.

Iedvesmojies no Šeiņina “varoņdarbiem”, jaunā kvalitātē pārtapis arī līdzšinējais tūrisma komentāru guru Arno Ter-Saakovs. Arī viņš pēkšņi pievērsies labdarībai – palīdzējis uzlabot sociālos apstākļus bērnu slimnīcā, kam acumirklī uzmanību pievērsuši “Subbota” ar rakstu “ВРЕМЯ МИЛОСЕРДИЯ” (#3). Teicama žurnālistu operativitāte!

Protams, nekur pazudis nav arī ierastais supervaronis Šlesers. Arī viņš izmantojis geto muzeja atklāšanu, lai par to izteiktu kā vienīgais no deputātu kandidātiem komentāru “Vesti Segodņa” rakstā “Небо тоже заплакало” (#5), tāpat viņš apseglojis arī savu vecumveco jājamzirdziņu – aviācijas sfēru, sev raksturīgajā pārdramatiskajā formā apgalvojot, ka “valdība ir iznīcinājusi lidostas jaunā termināla projektu” – radio Baltkom un MIX FM ēteros (#6,7) ievietots milzīgs viņa citāts, protams, bez “vainīgo” atbildes. Un, protams, arī bez brīvostas temata ekspluatēšanas neiztikt.

Pārējos pagājušās trešdienas materiālos “nospīdējusi” arī Solvita Āboltiņa, kas parādījusies ļoti apšaubāmas objektivitātes ziņā par Zatlera vizīti Maskavā iekš MIX FM (#8), Aivars Lembergs, kuram intervijā “Subbota” (#9) citstarp jautā arī par baraviku sēņošanu, tikpat “piespēlētas” intervijas arī Gaļinai Poļiščukai (#10), Ivanam Klementjevam (#11), Sergejam Dolgopolovam (#12), Ivanam Pihtovam (#13) un citiem.

Vēl kāds interesants un pieminēšanas vērts gadījums – priekšvēlēšanu gaisotne ielauzusies pat omulīgo humoristu Freda un UFO raidījumā “BēBē Brokastis” (#14). Tur vairākas dienas pēc kārtas “spīdējis” PLL deputāta kandidāts, Centrāltirgus vadītājs Dainis Liepiņš. Viņa aicināšanais iegansts – ka ir sākusies Eiropas mobilitātes nedēļa un viens no elektromobiļu maršrutiem Rīgā ved arī uz Centrāltirgu, ir viens no “oriģinālākajiem” (nepamatotākajiem), kādi pseidonotikumiem šajā kampaņā vispār dzirdēti.

Noslēgumā jāizsaka līdzjūtība tiem cilvēkiem, kas ikdienā patērē krieviskos medijus. Vai tiešām pēc visiem šiem nenormālajiem smadzeņu kompostrēšanas plūdiem viņi vēl spēj paņemt rokā šīs avīzes, ieslēgt attiecīgos radio un TV kanālus?

1. Суббота “АТИС ЖДЁТ АНГЕЛА” (kritērijs: 2c)

2. Час “Там, где начиналась дорога в ад” (kritērijs: 2a)

3. Суббота “ВРЕМЯ МИЛОСЕРДИЯ” (kritērijs: 2a)

4. Люблю “ЕЛЕНА ШЕЙНИНА «СЧАСТЛИВЫ ВМЕСТЕ»” (kritērijs: 2d)

5. Вести Сегодня “Небо тоже заплакало” (kritērijs: 2a)

6., 7. Radio Baltkom/Mix FM “Šlesers: Valdība ir iznīcinājusi lidostas jaunā termināla projektu” (kritērijs: 2a)

8. MIX FM “Āboltiņa: Zatlera vizīte Maskavā šogad, visticamāk, nenotiks” (kritērijs: 2c)

9. Суббота “Пора думать своей головой!” (kritērijs: 5)

10. PBK “Saruna ar režisori, apvienības “Par labu Latviju” Saeimas deputāta amata kandidāti Gaļinu Poļiščuku” (kritērijs: 5)

11. PBK “Saruna ar “Saskaņas centra” pārstāvi Ivanu Klementjevu” (kritērijs: 5)

12. Radio “Baltkom”: Saruna ar Rīgas domes deputātu Sergeju Dolgopolovu (kritēriji: 2c, 5)

13. Radio Baltkom: Saruna ar Ķekavas novada domes deputātu Ivanu Pihtovu (kritērijs: 5)

14. Radio SWH Saruna ar “Rīgas Centrāltirgus” valdes priekšsēdētāju Daini Liepiņu/ BB Brokastis (kritērijs: 2a)

15. Суббота «Розовый шкаф»: билет в Москву и поцелуй от Задорнова (kritērijs: 2a)

16. Час Танцы с “Единством” (kritērijs: 3)

17. Телеграф “Форум на дне ямы” (kritēriji: 2c, 5)

18. Čas “Кара нерадивым родителям” (kritērijs: 2a)

19. Čas “Андрис Шкеле: «На этих выборах главным является вопрос о ценностях!»” (kritērijs: 4)

20. Čas “Порт сдвинется в устье” (kritēriji: 2a, 2c)

21. Čas “Добелиса стало меньше…” (kritērijs: 2c)

22. Radio Baltkom Šlesers: Lidostas “Rīga” tranzītpasažieri var aiziet uz Viļņu (kritērijs: 2a)

23. PBK “PBK saruna ar Rīgas vicemēru Aināru Šleseru” (kritērijs: 5)

24. PBK “Uzņēmējs Mārtiņš Lauva organizē” (kritērijs: 2a)

25.-27. Liesma “Par labu Latviju!”; Panorama Latviji “Par labu Latviju”; MK Latvija “Pienācis izšķirošs brīdis” (kritērijs: 7).

28. PIK FM “Tautas kontrole” (kritērijs: 7)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!