Pētījums

Pētījums par uzņēmēju godīgumu Austrumeiropas un Centrālāzijas valstīs


Gads:
2016
Organizācija:
OECD


Autori

Valts Kalniņš


Foto: Astana, World Bank Photo Collection

Pētījuma mērķis ir palīdzēt stiprināt godīgumu uzņēmējdarbībā, pievēršot īpašu uzmanību tieši pret-korupcijas līdzekļiem privātajam sektoram.

Tajā apskatīti līdzekļi, kas tieši vai netieši attur uzņēmumus no korupcijas pret publiskām institūcijām un privātu uzņēmumu starpā (kukuļdošana, neētiskas dāvanas u.c.), kā arī līdzekļi, kas attur uzņēmumus no negodīgām praksēm to iekšienē (piemēram, favorītisma).

Pētījums analizē šī brīža tendences, labās prakses piemērus un piedāvā politikas ieteikumus, kā tālāk atbalstīt godīgumu uzņēmējdarbībā Austrumeiropas un Centrālāzijas Pret-korupcijas tīkla reģionā, kas ietver 25 valstis – Albāniju, Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Bosniju un Hercegovinu, Bulgāriju, Horvātiju, Igauniju, Gruziju, Kazahstānu, Kirgizstānu, Latviju, Lietuvu, Maķedoniju, Moldovu, Mongoliju, Melnkalni, Rumāniju, Krieviju, Serbiju, Slovēniju, Tadžikistānu, Turkmenistānu, Ukrainu un Uzbekistānu.

Apskatot pasākumus, kādus veic trīs iesaistītās puses – valsts, uzņēmēju asociācijas un citas NVO, kas atbalsta godīgumu uzņēmējdarbībā, un paši uzņēmēji – šis pētījums cenšas parādīt plašo pieeju klāstu, cenšoties ieviest un uzturēt augstus godīguma standartus.

Pētījuma teksts angļu valodā pieejams šeit.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!