Raksts

Personība un demokrātija. Metodisks līdzeklis Latvijas vēsturē


Datums:
17. janvāris, 2006


Ar Vēstures skolotāju biedrības un cilvēktiesību eksperta Nila Muižnieka iniciatīvu veidotajā grāmatā ietverti apraksti par 19 izcilām personībām 20.gs Latvijas vēsturē – demokrātiem šī vārda visplašākajā nozīmē.

Tie ir cilvēki no dažādiem Latvijas reģioniem, sievietes un vīrieši, dažādas nodarbošanās un dažādu tautību pārstāvji, kas aizstāvējuši demokrātiskas vērtības un humānismu, veicinājuši tiesiskumu un saticību. Piemēram, grāmatā iekļauti apraksti par valstsvīriem – Jānis Čaksti, Zigfrīdu Anna Meierovicu, dzejniekiem – Raini, Zentu Mauriņu, Knutu Skujenieku, zinātnieku Dītrihu Andreju Lēberu un citiem. Grāmatā netika iekļautas personības, kas joprojām aktīvi darbojas politikā.

Grāmatā ietverto personību atlasi veica īpaša ekspertu padome, kurā darbojās pedagoģes Aija Kļaviņa un Ilze Šenberga, zinātnieki Leo Dribins un Valdislavs Volkovs, Kultūras akadēmijas dekāns Juris Goldmanis, cilvēktiesību eksperts Nils Muižnieks, Aizkraukles bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Oļegs Fiļs, žurnālists Pauls Raudseps. Aprakstus par personībām veidojuši sabiedrībā pazīstami vēsturnieki un sabiedriski darbinieki, starp tiem Maija Kūle, Egils Baldzēns, Ilga Kreituse, Jānis Rokpelnis, Leo Dribins un citi. Idejas darbam stundā piedāvā praktizējoši skolotāji.

Grāmatas sastādītājs – Kultūras akadēmijas dekāns Juris Goldmanis.

Metodiskās daļas veidotājas – Danute Dūra, Aija Kļaviņa, Ilze Šenberga.

Grāmata iespiesta izdevniecībā N.I.M.S.

Finansiālais atbalstītājs – Aizkraukles banka.

Grāmata ir izdota 3000 eksemplāros latviešu valodā un tiek gatavots izdevums arī krievu valodā (1000 eks.). Tā nonāks visās Latvijas skolās izmantošanai vēstures, ētikas, civilzinību, politikas un tiesību mācību stundās.

(Pievienotais failspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!