Raksts

Pašvērtējums un realitāte


Datums:
10. jūnijs, 2009


Autori

Roberts Putnis


Saprotu, ka jaunāko Latvijas valdības lēmumu kontekstā, manas pārdomas varētu šķist kā nieki.

Tomēr, manuprāt, diezgan simptomātiski nieki, tāpēc izlēmu padalīties. Ierosme tam bija tik atšķirīgie vēlēšanu vērtējumi Latvijā un Vācijā.

Vācijā vienīgais īstais EP vēlēšanu uzvarētājs ir Brīvie demokrāti (FDP) ar 11% balsu, kas ir kāpums par 4,9%. Tāpat apmierināti var būt zaļie ar nelielu pieaugumu līdz 12,1% un kreisie ar 7,5%. Tikmēr kancleres Merkelas vadītā konservatīvā CDU un CSU apvienība ieguva pārliecinošus 37,9%, lai gan zaudējums ir 6,6%. Sociāldemokrāti ar 20,8% stagnē vēsturiski zemākajā punktā.

Tas tikai situācijas skicei. Tāpat kā piebilde, ka septembrī Vācijā būs nacionālās vēlēšanas. Bet stāsts ir par partiju pašvērtējumu. Tas visā visumā atbilstost tam, ko redz Vācijas vidusmēra pilsonis. FDP dzēra šampanieti. Pamatoti. Tikmēr neviena no cita partija neizrādīja pārlieku sajūsmu. Zaļie bija apmierināti, kamēr kreisie atzina, ka bija cerējuši ko labāku, ņemot vērā aktuālo “kapitālisma krīzi”. Merkele bija gandarīta distanci iepretim sociāldemokrātiem, bet vienlaikus aicināja nebūt pārlieku pašpārliecinātiem, jo ievērojams skaits vēlētāju tomēr bija atteikušies partiju atbalstīt. Sociāldemokrātu priekšsēdis Franz Müntefering deva radikāli paškritisku vērtējumu, sakot, ka partija nošāvusi pilnīgi garām un ar steigu jādomā stratēģija Bundestāga vēlēšanām rudenī.

Diezgan reāla bilde partiju birojos, kas sakrīt ar ar to, ko redz, dzird un domā vācu vēlētājs.

Pavisam savādāk Latvijā, kur visi izrādās esam uzvarētāji. Es gan redzu tikai divus patiesus uzvarētājus. Pirmie ir Ušakovs un SC, kas iznākuši no mūžīgā opozionāra lomas, spējuši savākt PCTVL balsotājus un vēl piesaistīt daļu latviskā elektorāta. Principā Latvijas apstākļiem meistarīgs špagats. Otrie ir PS ar Sandru Kalnieti priekšgalā, kas pēc marģinālas politiskas veģetēšanas perioda nokļuvusi atpakaļ uz jau pazīstamas skatuves. Uzvarētājiem var pieskaitīt arī LPP/LC, jo tomēr no 1,7 līdz 15,1% divos mēnešos ir pamatīga gāzēšana, lai arī burtiskā nozīmē tiešām dārgs pasākums.

Pārējie? Tikpat burtiski lūzeri. Bet ne pašvērtējumā. Izrādās, ka SCP gandrīz vai nav vēlējusies piedalīties un priecājas, ka citiem par lielāku naudu pat vēl sliktāks rezultāts nekā pašiem. TB/LNNK šīs esot nevis šausmīgas beigas, bet pat jauns sākums. Dažas paškritiskas balsis publiskajā telpā izskanējušas no TP, bet izvērtēšana atlikta līdz 1.jūlijam. No JL nekādas publiskas domu apmaiņas ar savu vēlētāju par partijas jauno ampluā un rezultātu izvērtējuma.

Paldies vēlētājiem? Koncepti, kas būs tālāk? Jauni piedāvājumi? Ko niekus! Moris savu darbiņu ir padarījis un tagad var gaidīt nākošo iespēju jaunās vēlēšanās. Šādu necieņa pret vēlētāju ir viens no cēloņiem, kāpēc vēlēšanās piedalās arvien mazāk vēlētāju, bet tik neveiklas komunikācijas rezultātā vēlēšanu rezultāti kļūst par riska faktoru gan pašām politiskajām institūcijām, gan Latvijas sabiedrībai kopumā.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!