Raksts

Partejiskās preses sapņi


Datums:
18. augusts, 2011


Autori

Anda Rožukalne


Foto: jhave2

Politiķi bieži pārmet, ka mediji viņus nelaiž pie vārda. Partijas izdevums parāda, kas ar to domāts — politiķi vēlas bezgalīgi atkārtot līdzīgus teikumus un dzirdēt tikai sevi.

Ironiski — “īstās” avīzes Latvijā reizēm slēpj savas īstās tirāžas, jo lasītāju skaits samazinās. Toties partijas Vienotība laikrakstu ar tā 655 000 metienu uz šī fona varētu uzskatīt par lielāko valstī.

Laikrakstu mūsu pastkastēs nodrošina partija. Pirmajā acu uzmetienā tas ir ļoti līdzīgs parastai avīzei, bet nav teikts gan, ka šis izdevums ir arī Latvijā ietekmīgākā avīze. Baidos, ka tieši tās saturs, kā teiktu amerikāņi, varētu ātri vien var „nogalināt” potenciālos lasītājus. Avīze atsauc atmiņā pašlaik tikai arhīvos pieejamās partejiskās preses labākās tradīcijas — vienveidīga viedokļa dominēšanu, propagandistisku saukļu pārsvaru pār faktiem un argumentiem, kā arī dažu personību pārspīlētu izcelšanu.

Vienpusīguma sindroms

Lai izvērtētu Vienotības izdevuma saturu, pēdējos trīs numuros[1] kvantitatīvi analizēju laikraksta tematus, žanrus, informācijas avotus un fotogrāfijas. Datu apjoms nav liels, bet galvenās tendences ir redzamas.

Pēdējie trīs avīzes Vienotība numuri iznākuši pēc politisko vidi satricinošā Zatlera rīkojuma nr. 2. Visi numuri daudzveidīgi apraksta partijas domas par šo notikumu un to temati atspoguļo partijas prioritātes:

  • reakcija uz Zatlera lēmumu — 11 materiāli;
  • tiesiskums — 10 raksti, arī tajos iekļauti viedokļi par Zatlera lēmumu, gaidāmo referendumu un vēlēšanām;
  • partijas politika, tās veidotie notikumi — 20 teksti;
  • ekonomikas jautājumi — 14;
  • sociālās problēmas — 3;
  • kultūra — 3;
  • ārpolitika – 2.

Vēl arī joki, horoskopi, praktiski padomi Jāņu izjūtu radīšanai un veselības uzturēšanai.

Patieso ainu skaidrāku dara žanru analīze, jo laikrakstā dominē — 33 — komentāri (viedokļi, anonīmas redakcijas slejas). To autori pārsvarā ir partijas cilvēki. Trīs laikrakstos pie vārda laisti tikai 8 cilvēki, kas nav partijas biedri, bet viņi lielākoties ir interviju vai diskusiju dalībnieki, kā, piemēram, bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis[2], vai arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess — viens no tiem, kas pāris teikumos komentē rakstu 9 Latvijas mācības pasaulei. Avīzēs lasāmas 4 intervijas un 1 diskusija, 3 apraksti, 17 ziņas par partijas notikumiem, 9 pasākumu sludinājumi un 19 informatīvi materiāli, ko sagatavojis Saeimas Preses dienests, dažādas ministrijas un citas valsts iestādes.

Informācijas avotu un izteikto domu vienveidība ir ļoti nomācoša. Vēl lielāka satura vienveidība ieraugāma, ieskatoties izdevumā publicētajās fotogrāfijās.

Dažu seju kults

Vienādās fotogrāfijas nevar nepamanīt. Tie ir galvenokārt portreti — tikai dažās lappusēs publicētas reportāžas bildes vai grupu fotogrāfijas. Pārējos attēlos partijas pārstāvji skatās tieši godīgā vēlētāja acīs vai, pagriezuši galvu pusprofilā, veras mazliet pār plecu lasītājam. Attēlos redzamo politiķu Top 3 sejas uzminēt nav grūti:

  • Valdis Dombrovskis 18 fotogrāfijās;
  • Solvita Āboltiņa 14 fotogrāfijās;
  • Ģirts Valdis Kristovskis 11 fotogrāfijās.

Pārējie partijas pārstāvji, pat tie, kas regulāri parādās Vienotības laikrakstos — Sarmīte Ēlerte, Aigars Štokenbergs, Artis Kampars, Dzintars Zaķis — minētajos trīs avīzes numuros redzami vien trīs četrās fotogrāfijās. Lai arī avīzē kopš jūnija parādījušies vairāk nekā divdesmit citi partijas biedri, Top3 visvairāk fotografēto Vienotības pārstāvju attēli veido 50% no visu fotogrāfiju kopskaita. Valdis Dombrovskis avīzes 12. numura 16 lappusēs ieraugāms pat 8 fotogrāfijās.

Nekonkrēta, uz sevi vērsta “mēs” un “mums jāveido”, ”mums jāpanāk”, “mums jāturpina” stilā ir laikraksta kopīgā komunikācija. Divpadsmitajā (tikai vienā laikrakstā!) numurā vien saskaitāmi 87 vārdi, kas stāsta par Vienotību, par tautu, par valsti, vēlētājiem kā “mums”. Maz tekstu, kas runā par sevi vienskaitļa pirmajā personā un liecinātu ne tikai par individuālu skatījumu, patstāvīgu domu, bet arī personisku atbildību. Ļoti bieži atkārtojas arī vārdi “vienotība” un “partija”.

Teiksit — tā ir partijas avīze, ko gan vēl gribēt?! Bet var gribēt labāku avīzes satura kvalitāti — to ir pelnījuši gan vēlētāji, gan politiķi, kurus avīze pārvērš vienādus tekstus vienveidīgā intonācijā runājošos partijas locekļos. “Mēs” forma atspoguļo uz politiķu grupas centrētu komunikāciju, tā neiekļauj citas grupas, pirmkārt, dažādus vēlētājus. Oficiozitāte, panākumu pārskaitīšana un vēlme spoguļoties rada drošu vidi vienpusīgai sarunai, bet ļoti ātri garlaiko.

Dubultā identitāte

Latvijā mediju reģistrā var iekļūt arī partijas īpašumā esošs laikraksts vai pašvaldības finansēts televīzijas kanāls. Turpat līdzās korporatīvajiem un partiju medijiem reģistrā meklējami arī neatkarīgi plašsaziņas līdzekļi.

Avīze Vienotība neslēpjas, tā skaidri saka, ka šis ir partijas oficiālais izdevums. Uzņēmumu reģistra datu bāze Lursoft Vienotību uzrāda par vienīgo īpašnieku, bet slēpjas laikraksta satura veidotāji. Jau citi avīzes vērtētāji pamanījuši, ka tās informatīvajā “pasē” nav minēts redaktora vārds[3], bet nav arī neviena cita autora. Lasu intervijas, kas pieteiktas kā sarunas vai diskusijas, bet intervētāja vārds avīzē nav atrodams. Lasu redakcijas slejas, kas nav parakstītas, un viedokļus, kuru autors ir e-pasta adrese redakcija@vienotiba.lv. Lursoft gan neļauj medijiem būt anonīmiem — tā datos kā laikraksta pārstāvis uzrādīts Edvards Smiltēns, partijas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks[4]. Kad jautāju Vienotības preses sekretārei Lailai Timrotai, kā skaidrojama šāda daļēja anonimitāte, viņa saka, ka avīzes “mērķis ir parādīt politiķus, viņu viedokļus, ka saturā uzsvars likts uz partijas cilvēkiem”.

Avīzes veidotāji nevēlējās, lai šajā slejā būtu pieminēti viņu vārdi. Preses sekretāre atsūtīja skaidrojumu: “Būs korekti, ja minēsi, ka redakcijas kolēģiju veido kampaņas vadības grupa. Ārpus kampaņu periodiem saturu plāno partiju sabiedrisko attiecību konsultanti un kampaņu laikā — arī kampaņas vadība — partijas amatpersonas. Savukārt saturu nodrošina partijas biedri — gan Saeimas deputāti un ministri, gan pašvaldību deputāti, partijas nodaļas reģionos, arī jaunieši”. Laikrakstam Vienotība pirms aktuālās vēlēšanu kampaņas bija mazāka tirāža — 330 000 eksemplāru. Latgalē tas daļēji tiek tulkots krievu valodā, un līdz vēlēšanām gaidāmi vēl divi numuri.

Šī avīze, ja to mēģina izlasīt no sākuma līdz galam, ir līdzīga tam biezajam interneta sociālo tīklu profilu slānim, ko veido narcistiskas personības, kas vēlas atstāt par sevi maksimāli labu iespaidu, publicē milzīgu fotogrāfiju apjomu, nepārtraukti informē par katru savu esības mirkli, tā veidojot personisko zīmolu.

Pēc formas avīze līdzinās amatiera mēģinājumam gleznot meistara gleznas kopiju — līnijas vai struktūra atbilst, bet satura un enerģijas nav. Ak, nelaimīgās intervijas un komentāri! Sen nebiju redzējusi, ka šie cienījamie žanri pazemoti tādā pakāpē. Intervijās, šķiet, paši intervētie uzdod sev diezgan līdzīgus jautājumus. Tās pašas nogludinātās, bezsaturīgās frāzes par to, kas “jāpanāk”, sakārtotas jautājumu un atbilžu formā. Nav runa par atklājumu sarunas laikā, tās dalībnieku kontaktu, kopīgu ceļu, ko unikālā sarunā kopā iet intervijas partneri. Izņēmums ir sarunas ar cilvēkiem ārpus partijas.

Komentāru un viedokļu teksti saturiski, strukturāli, intonatīvi ir nomācoši vienādi — tikai dažos no tiem iespējams ieraudzīt autoru unikālās personības, personisku pieredzi un svaigas domas. Nav nekāda iemesla domāt, ka avīzes saturs nesakrīt ar to komunikācijas modeli, kādā sevi vislabāk redz partija.

Dažādi politiķi bieži pārmet, ka mediji viņus nelaiž pie vārda, neuzdod pareizos jautājumus. Partijas laikraksta saturs mazliet parāda, kas ar to domāts — politiķi vēlas runāt vieni, bezgalīgi atkārtot līdzīgus teikumus, dzirdēt tikai sevi. Jauki, ka plaši pieejamais izdevums ļoti skaidri parāda atšķirību starp partejisku izdevumu un neatkarīgu, profesionāli veidotu mediju.
________________________________________

[1] Kopā iznākuši 12 Vienotības numuri, katrā numurā — 16. lpp. Visi Vienotības numuri meklējami šeit: http://www.vienotiba.lv/jaunumi/avize/

[2] http://www.vienotiba.lv/media/file/Avize/VIENOTIBA_avize_11_RGB.pdf

[3] http://www.politika.lv/blogi/index.php?id=62378

[4] http://www.cvk.lv/cgi-bin/wdbcgiw/base/komisijas2010.CVKAND10.kandid2?NR1=5&cbutton=54295239195


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!